Luigi Cherubini (1760-1842)

260 éve született Luigi Cherubini itáliai születésű zeneszerző, aki sikereit elsősorban Franciaországban érte el. Legismertebb művei az opera és az egyházi zene világához köthetők. Beethoven kora legnagyobb zeneszerzőjének tartotta.

Zenei karrierjén apja indította útnak, aki csemballótanár volt és a csodagyermeket komponálásra tanítgatta, így Cherubini 13 éves korában már több egyházi művet mondhatott magáénak. 1780-ban a Toszkán Nagyherceg ösztöndíjának köszönhetően Bolognában és Milánóban folytatott zenei tanulmányokat.

A későbbiekben Franciaországba költözik, ahol operáival hódítja meg a közönséget. 1815-ben az Angol Királyi Társaság felkérésére szimfóniát komponált, melyet a londoni bemutatón maga vezényel.

Cherubini olyan méltatlanul elfelejtett zeneszerző, aki gazdag életművet hagyott hátra, melynek felfedezése még várat magára. Egyik legismertebb művét, a híres d-moll gyászmisét saját temetésére írta, és az egyház nyomására kizárólag férfi kórusra.

81 éves korában érte a halál Párizsban, ahol a Père Lachaise sírkertben helyezték örök nyugalomra. Sírja a hét évvel később elhunyt Chopin emlékművének közvetlen szomszédságában található.

 

Kiemelt kép: Jean-Auguste-Dominique Ingres – Luigi Cherubini

Kapcsolódó:

Maria Luigi Cherubini