Így robogunk mind a baricentrum körül

Az egész Naprendszer, beleértve a Napot is, egy láthatatlan pont, a baricentrum, vagyis a tömegközéppont körül kering. Ezt mutatja meg a Business Insider által közzétett látványos animációjában James O’Donoghue bolygókutató. 

Kopernikusz és Galilei munkássága óta tudjuk, hogy a Naprendszer középpontja a Nap, és a bolygók, számos aszteroida, bizonyos meteorrajok és néhány üstökös is körülötte kering. Ez azonban nem teljesen fedi le valóságot, ugyanis valójában minden égitest a Naprendszer tömegközéppontja, vagyis baricentruma körül kering. Ez egy objektum azon pontja, amely körül a súly minden oldalon egyenlően oszlik el és így tökéletesen kiegyensúlyozható. A mi Naprendszerünkben ez a pont ritkán esik egybe a Nap középpontjával.

Ennek bemutatására készítette el O’Donoghue, korábban a NASA-nak dolgozó amerikai csillagász az alábbi animációt, amelyen a Nap, a Szaturnusz és a Jupiter játszik húzd meg, ereszd meg-et a baricentrum körül, saját pályára állítva Naprendszerünk központi csillagát is.

Habár a videó eltúlozza a Nap mozgását, az égitest a valóságban tényleg több millió kilométert tesz meg a baricentrum körül. Ez a Jupiter gravitációjával magyarázható. Bár a Naprendszer tömegének 99,86 százalékát a Nap teszi ki, a Jupiter adja a fennmaradó 0,14 százalék legnagyobb részét. Ez a tömeg vonzza magához a Napot annyira, hogy kimozduljon a helyzetéből.

Az egyes bolygóknak és holdaknak a Naprendszeren belül is megvan a tömegközéppontjuk. A Föld és a Hold vagy a Plútó és saját holdja, a Charon szintén lejátsszák saját, tömegvonzásból eredő játszmájukat. Előbbinél a baricentrum mindig a Föld belsejében marad, míg a Plútó és a Charon esetén a tömegközéppont mindig a Naprendszer legtávolabbi bolygóján kívülre szorul.

A baricentrumok azért is fontosak a csillagászoknak, mert segítenek megtalálni a bolygók körül keringő, eddig esetleg ismeretlen égitesteket. A tömegközéppontokkal végzett számításokkal ugyanis következtetni lehet arra, hogy az adott rendszer tartalmaz-e rejtett tömeget.

Szöveg és kép: Quibit.hu