Rufino Tamayo Mexikója

Rufino Tamayo (1899–1991), a modern mexikói festészet egyik vezéregyénisége Mexikóvárosban, a San Carlos Akadémián végezte tanulmányait. 1928-tól lett az intézmény tanára. Művészetében a helyi népművészet és a modern francia festészet vívmányai ötvöződnek.

1921-től a mexikói Nemzeti Múzeum etnográfiai osztályának grafikusaként tudományosan is foglalkozott az indián népművészettel. 1936-ban New Yorkban részt vett a forradalmár művészek kongresszusán, de ezután sem vált olyan értelemben elkötelezett művésszé mint Siqueiros, vagy Rivera, akiknek a művészetével rokon a stílusa. Szín – és formagazdag, olykor szürrealisztikus. Munkásságában a picassói szimbolika figyelhető meg. Mint freskófestő is jelentős: a mexikóvárosi Zenekonzervatóriumban található freskókat is ő készítette. 1958-ban nagyszabású faliképet festett a párizsi UNESCO-palota részére.

Emlékét és elhivatottságát (céljai közt szerepelt, hogy a mexikói nagyközönség számára is elérhetővé váljanak olyan legendás művészek munkái, mint Pablo Picasso, Francis Bacon és Mark Rothko) egy múzeum ápolja Mexikóban: a Museo Tamayo kortárs művészeti múzeum.