„Tömd meg a szemed csodákkal!” • Ray Bradbury

„Vannak rosszabb bűnök is, mint elégetni egy könyvet. Például nem elolvasni őket.”

100 éve született Ray Bradbury (1920–2012) amerikai író, költő, akinek művei nagy hatást gyakoroltak a sci-fi műfajra (Fahrenheit 451, Marsbéli krónikák).

„Egyszer kimentettem egy kolibrit egy macska szájából. A tenyeremben tartottam az apró madarat, egyik kezemmel befedve a másikat. Nem éreztem a madár súlyát, és nem is tudtam volna, hogy ott van, ha nem éreztem volna a szívdobogását. Így van ez egy jó történettel vagy verssel is. A szívverést kell érezni, nem az olvasmány súlyát.”

A 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként: Solaris – Marsbéli krónikák – balett, koreográfus: Földi Béla, dramaturg: Vécsei Anna, díszlettervező: Sáfárik Tamás, jelmeztervező: Závodszky Dalma • Erkel Színház

Földi Béla izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című kultikus science fiction-éhez nyúlt. Az 1920-ban született Bradbury egyértelműen a science fiction irodalom egyik óriása. Tizenegy évesen kezdett el írni, jobb híján csomagoló papírokra. 1934-ben családja Los Angelesbe költözött, ahol az iskolában tanárai hamar felismerték írói tehetségét. 1938-ban publikálta első írását Hollerbochen’s Dilemma címen, 1947-ben jelent meg első novelláskötete, a Sötét karnevál. Méltán leghíresebb művét, a Marsbéli krónikákat 1950-ben írta. A mű határozott társadalomkritika, miközben az atomkor félelmeit is megjeleníti, hirdeti az egyszerű emberi élethez való ragaszkodást és az ellenállást mindenféle rasszizmussal és cenzúrával szemben. Művét úgy jellemzi, hogy inkább fantasy, mint sci-fi, fantasy alatt a tudományon túllépő, képzelt világot értve.