Megugrotta a 150 métert a Starship SN5

Megtörtént, amit annyira vártunk már mi is és az űrrepülés iránt rajongók világszerte! Helyi idő szerint tegnap este végül mégis megkezdte a Starship SN5  újratankolást és az indítási folyamatot a SpaceX Boca Chicában. Azért újratankolást, mert korábban a nap folyamán már megkísérelték a teszt végrehajtását, azonban nem sokkal a hajtómű begyújtását megelőző sziréna megszólalása előtt vészleállást kellett végrehajtaniuk. Ugyanis megint túl közel merészkedett egy motorcsónak a tesztelési területhez, ami szintén nem először fordult elő (a statikus hajtóműtesztet se tudta először a SpaceX egy betolakodó miatt végrehajtani).

De végül minden összeállt! Kisebb ellenőrzések után ismét elhagyták a tesztpad területét a technikusok és mérnökök, és megkezdődött a tankolás. És ezúttal sem technikai hiba, sem betolakodó nem zavarta meg a folyamatot. A Raptor  beindult, és a Starship SN5 hatalmas porfelhőt felkavarva emelkedett a magasba. Hasonlóan a Starhopperhez, egy parabolikus pályát leírva emelkedett 150 méter magasra, közben kicsit oldalazva folytatta a repülést, majd a landolási lábakat kiengedve ereszkedett és szállt le végül a leszállási zónára. Elsőre minden technikai és mechanikai részegység remekül teljesített, egyedül talán az indítási pad szorul némi javításra.

Ezzel egy újabb lépést tettünk afelé, hogy egyszer az űrhajó a Mars irányába vehesse az irányt! Hatalmas eredmény ez a SpaceX-től, akik a texasi síkságon a semmiből építettek mára egy kisvárosnyi gyártókomplexumot, és mellette pár kilométernyire egy indítási területet. Óriási gratuláció Elon Musknak és a teljes boca chicai csapatnak. És ez még csak a kezdet! Elon Musk megerősítette, hogy a repülési folyamat finomítása végett újabb kisebb tesztrepülésekre is sor fog kerülni a közeljövőben, mielőtt a nagyobb, 20 km-es repülést végrehajtják.

(spacejunkie)

További hasonló témájú videók