Kulturális napokat rendeznek Füleken

Kerek évfordulót ünnepelt volna idén a Palóc Napok néven ismert hagyományos programsorozat Füleken. A koronavírus-járvány miatt azonban a szervezők úgy döntöttek, a harmincadik évfolyamába lépő rendezvény méltó megünneplését 2021-re halasztják.

Ennek ellenére az utolsó nyári hónap sem telik el kultúra nélkül. Augusztus 13. és 16. között a Kulturális napok keretében – bár szerényebb körülmények között – az idén is színes programokkal várják az érdeklődőket.

A nagykoncertek a létszámkorlátozás miatt elmaradnak, viszont olyan neves produkcióknak örülhet a közönség, mint a Mágnás Miska nagyoperett, Igor Kmeťo, illetve a Cimbaliband és Danics Dóra koncertje vagy a Magyar Állami Népi Együttes műsora.

A programkínálatban szerepelnek koncertek, gyermekprogramok, folklórműsor, kiállításmegnyitó, operett, sőt sportesemény és különböző kísérőprogramok is.

A rendezvénysorozat csütörtök délután, augusztus 13-án 18 órától kezdődik a várudvarban az Ismerjetek meg minket! című programblokkal. A helyi zenészek, énekesek – a Momentum formáció és Botos Renáto – fellépése után Igor Kmeťo koncertjének örülhet a közönség.

A pénteki programok 15 óra 30 perckor kezdődnek a várudvarban a váralja ünnepélyes átadásával, melyet a Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén projekt keretében újítottak fel. A Palóc Folk Feszt című folklórműsor 16 óra 30 perckor kezdődik. A műsorban fellép a füleki Jánošík és Rakonca néptáncegyüttes a Ďatelinka és Dobroda zenekar kíséretében. Megidézett Kárpátalja címmel másfél órás előadást ad a Magyar Állami Népi Együttes, melyet megelőzően sor kerül a városdíjak ünnepélyes átadásra is. A programblokkot az esti órákban a Cimbaliband és Danics Dóra koncertje zárja.

A szombati rendezvények szintén a várudvarban kezdődnek. 10 óra 30 perctől a Családi délelőtt keretében a MeseFigurák, az Actores színház és a Vaga Banda gólyalábasai, valamint kézműveskedés, gyermekíjászat, kézzel hajtott körhinta és fajátékok várják a kicsiket.

A borok kedvelői 15 órától ellátogathatnak a Pincesorra, a Nyitott Pincék Napja című kísérőrendezvényre.

Fél négykor sor kerül a Rátki úti kereszt újraszentelésére, melynek felújítását a füleki önkormányzat vállalta.

16.30 órától a Városi Honismereti Múzeum galériájában megnyitják a római katolikus templom felújítását dokumentáló kiállítást. Este fél hétkor a vár udvarán egy zenekarral kísért nagyoperett, a Mágnás Miska koronázza meg a Kulturális napok szombati programjait.

Vasárnap délelőtt szlovák és magyar nyelvű ünnepi szentmisék lesznek a római katolikus templomban, a hagyományos ünnepi körmenet viszont az idén elmarad. Délután a futballrajongók 16.30 órától szurkolhatnak a hazai FTC Fülek csapatának a III. liga bajnoki mérkőzésén, melyen a fülekiek Krásno nad Kysucou csapatával lépnek pályára. 

A négynapos rendezvénysorozat kísérőprogramjait a Virgonckodó, a Nomad Child és a Motolla Kézműves Baráti Kör biztosítja.

A Kulturális napoknak a Füleki VMK által szervezett rendezvényeire a belépés ingyenes, kivéve a szombati operettelőadást, melyre belépőjegyek a vmk irodájában, illetve
a www.kultura.filakovo.sk honlapon válthatók. A koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt a Mágnás Miska című operettre a jegyek csak korlátozott számban és kizárólag elővételben kaphatók. 

A járványügyi intézkedések miatt a Kulturális napok rendezvényeire a belépés csak korlátozott számban lehetséges.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

További hasonló témájú videók