Ember a Holdon: Neil Armstrong

90 éve született Neil Armstrong amerikai űrhajós, az első ember, aki a Holdra lépett.

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”
– Neil Armstrong, 1969

Neil Alden Armstrong (Wapakoneta, Ohio, 1930. augusztus 5. – Cincinnati, 2012. augusztus 25.) amerikai űrhajós, az első ember, aki egy idegen égitestre, a Holdra tette a lábát. Élete során volt haditengerészeti repülőpilóta, űrhajós, NASA-vezető, farmer, egyetemi tanár és az üzleti élet befolyásos szereplője.

Vadászpilóta volt a koreai háborúban, majd 1962-ben, kezdhette meg űrhajóskiképzését. 1969 júliusában az Apollo-program keretében indították az Apollo 11-et, amelynek parancsnoka volt. Edwin Aldrinnal együtt 1969. július 20-án szállt le a Holdra. Korábban részt vett már egy Gemini küldetésen is.

Tiszteletére az 1982 PC aszteroidát (6469 Armstrong), valamint a Hold túlsó oldalán egy 4 kilométer átmérőjű krátert neveztek el róla.

Ugyancsak Armstrong űrhajós nevének részletét viseli az egyik olyan ásvány, amelyet az első holdraszállás űrhajósairól neveztek: az armalcolit. 

Ha az archív felvételeket összevetik a hétvégi Craw Dragon-misszió felvételeivel, látható, milyen fejlődés ment végbe az utóbbi néhány évtizedben.

Videó:
Részlet a National Geographic Magyarország Neil Armstrong: Az ember és az űrhajós című filmjéből.

 

További hasonló témájú videók