Elefántok pusztulnak Botswanában

A Botswanai Köztársaságban tömegével hullanak az elefántok. Az elefántvész oka egyelőre ismeretlen. Az elmúlt két hónapban az Okavango folyó deltájában 350-nél is több elefánttetemet találtak. A laboratóriumi vizsgálatok egyelőre folyamatban vannak.

 
A kormány kizárta az orvvadászok pusztítását: a tetemeken nincsenek erre utaló jelek, nem agyarvadászok végeztek velük. A ciánmérgezés is kizárt, hiszen annak következtében nem csak elefántok, hanem más állatok is elpusztulnának, ám ennek sincs jele. 
 
Még nem tudni, hogy a rejtélyes betegség átvihető-e emberre, főleg hogy ismeretlen a forrása.
 

A katasztrófa rendkívüli mértékű, főleg hogy Botswana az afrikai elefántok egyharmadának a hazája.

Tavaly több mint száz példány pusztult el az országban egy lépfenejárvány miatt, más elefántokkal pedig a szárazság végezhetett. A botswanai kormány elsődleges vizsgálatai az idei esetben kizárták a lépfene lehetőségét.

Szemtanúk többször is beszámoltak róla, hogy az állatok furcsán viselkednek, gyakran körkörösen járnak. Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében valamilyen neurológiai elváltozás áll. Cyril Taolo, az ország vadvédelmi hivatalának igazgatója szerint mintákat gyűjtöttek be a tetemekből, remélhetőleg a következő hetekben megszületnek az eredmények. Természetvédelmi szervezetek aggodalmukat fejezték ki, hogy a vizsgálat csak a tömeges pusztulás megindulása után hónapokkal kezdődött el.

Az elefántok amúgy sincsenek biztonságban az országban, februárban például engedélyezték a vadászatukat: 

Elefántvadászatra lehetett licitálni Botswanában

Kiemelt képünk illusztráció.

A kisfilm turistacsalogató.