Négyezer üstököst azonosított eddig a napfigyelő szonda

A SOHO ( Solar and Heliospheric Observatory) nevű űreszközt 25 éve, 1995-ben indították útjára. Utódja a 2010-ben felbocsátott Solar Dynamics Observatory szonda. A SOHO küldetését eredetileg háromévesre tervezték, ezt azonban 1998-ban meghosszabbították. Feladata alapvetően az, hogy a Nap külső atmoszféráját, azaz koronáját, illetve a napszeleket vizsgálja, küldetése során ugyanakkor számos üstököst is megfigyelt.

Karl Battams, az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatólaboratóriumának munkatársa és a SOHO csapatának tagja szerint az űreszköz nemcsak a naptudományt írta át, hanem az üstökösökre vonatkozó ismereteinket is – írja a Space.com. A SOHO által észlelt objektumokat önkéntesek vizsgálják, a 4000. üstököst Trygve Prestgard fedezte fel. Az amatőr csillagász a program keretében eddig nagyjából 120 égitestet azonosított. Prestgard tudta, hogy közel járnak a 4000. égitest megtalálásához, de nem gondolta volna, hogy éppen ő lesz a szerencsés felfedező.

Az üstökösök többségét az űrszonda Nagy Szögű és Spektrometrikus Koronagráfja (LASCO) észleli. Ez képes kitakarni a csillag fényesebb régióit, hogy a kutatók csak a koronára koncentrálhassanak.