https://youtu.be/36v28cJOjfY

Gojko, a szerb indián

80 éves Gojko Mitić szerb származású színész és rendező, aki az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. Régebbi évjáratúak a megmondhatói: úgy vártak egy-egy új filmet, mint mi a Csillagok háborújának részeit, vagy a gyerekek a Harry Pottert.

Míg földműves apja, Živojin Mitić partizánként harcolt, ő Dragan bátyjával a nagyszüleinél, egy dél-szerbiai, Morava melletti faluban nőtt fel, ahol német nevelést kapott. Húszévesen, testnevelőtanár-jelöltként alkalmi dublőr szerepeket vállalt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben. 1965-ben fedezte fel és választotta A Nagymedve fiai főszerepére a Jugoszláviában forgató kelet-német DEFA filmgyár.

Berlinbe költözött, és 1983-ig tucatnyi filmben alakított pozitív indián hőst. Bár folyékonyan beszélt németül, az indiánfilmekben szinkronizálták, attól tartva, hogy esetleges akcentusát a nézők diszkriminációnak tekinthetik.

Jelenleg is Berlinben él, 1993-ban született lányával. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon Winnetou-t alakította.

https://youtu.be/36v28cJOjfY

https://youtu.be/DplbS803aiE

Teljes filmek:

A sólyom nyomában

VADÖLŐ (1967)