Veszélyes kalandor növények • AMERIKAI ALKÖRMÖS

Májustól egészen a fagyok beálltáig virágzik és ezzel párhuzamosan érleli terméseit az alkörmös, vagy ismertebb nevén a karmazsinbogyó. A XVII. században került be területeinkre dísznövényként, de a borok színezésére is használták. Ez ma már tilos, hiszen az alkörmös mérgező.

Az amerikai alkörmös vagy amerikai karmazsinbogyó (Phytolacca americana) az alkörmösfélék családjába tartozó lágy szárú, évelő növény. Amerika mérsékelt éghajlatú részéről származik. Egyes részei (bogyói, gyökere legfőképp) erősen mérgezőek a legelő állatokra és az emberre.

Gyökere húsos, vaskos, elágazó főgyökér. Szára erős, a betalainoktól vöröses színű. Elérheti a 3 m-es magasságot is. Levelei szórt állásúak, tojásdad-lándzsás alakúak, ép szélűek, 10–25 cm hosszúak. Virágzata fürt. A virágok kétivarúak, zöldesfehér-rózsaszínek. A termés feketés-bíborszínű csoportos bogyó (mérgező).

Észak-Amerikából Európába került, innen Törökországon keresztül Iránig. Észak-Európában nem fordul elő, de Ázsiában Indiától, Kínában, Japánig. Ausztráliában és Új-Zélandon is él.

Fagyérzékeny, de gyökeréről könnyen újra kihajt. A természetes élőhelyeken az őshonos fajok kiszorításával a honos fajok életterét veszélyezteti.

A sötétlilás-fekete bogyók gyakran csábítja a gyerekeket arra, hogy megkóstolják. Bárhol találkozhatnak vele. utak szélén, utcán, parkokban is terjed. 

A gyermekorvos is azt javasolja a szülőknek, hogy ha gyermekük ilyen bogyót fogyaszt, azonnal forduljanak orvoshoz!
Érdemes a termést vagy a növényt is megmutatni az orvosnak, hogy tudja, milyen mérgező hatóanyaggal áll szemben. A tapasztalat szerint nyáron kissé megszaporodnak az olyan esetek, mikor a kisgyermekek azt kóstolják meg, amit nem szabad.

Videó: Gazdabolt TV