90 éve halt meg Majakovszkij

Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij a grúziai Bagdadiban született 1893. július 19-én egy ott letelepedett orosz erdész fiaként. 90 éve ezen a napon önkezével vetett véget életének.

Alkalma volt járni a nagyvilágban. Ismerte Németországot, otthonos volt Párizsban, elragadta az amerikai technika, ha a kapitalizmust nem is szerette meg. Híre is nőttön-nőtt a nagyvilágban is. Csak éppen minden vágyat, ábrándot csalódás zárt le. Már a futurizmus is mögötte volt, a barátok egy része elidegenedett, ha békülni látszott a megbékülőkkel. A másik része elidegenedett, mert úgy látták, nem akar békülni a békülni akarókkal. A régi örök, örökké hű és hűtlen szerelembe belefáradt, komplikált kicsapongásai idegtépőek voltak. A hivatalok bürokráciája és az adóhivatal követelődzése elcsüggesztette.

Búcsúlevelében azt írta, hogy magánügyek folytán lép ki az életből. Ez azonban nem hihető. Neki a világtörténelem, a társadalom, az eszmék elenyészése, a lélekrendítő kiábrándulás ártott meg. Talán sejtette, érezte az elkövetkező borzalmakat is. Talán csak nem akarta bevárni őket.

Debreczeni Zoltán vizsgafilmje, Illyés Művészeti Akadémia, 2012
Vers: Vlagyimir Majakovszkij
Előadja: Goitein Gergely

Ezt pedig Krivánszky Miklós találta a témához:

https://youtu.be/9dliaTPrrq0

________________

Fotó: Majakovszkij street-art 

További hasonló témájú videók