Tomáš Radil: Az auschwitzi fiúk

 

75 éve szabadult fel az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor. A hivatalos megemlékezés délután fél háromkor kezdődött 50 ország vezetőinek és túlélőknek a részvételével. Pont akkor, amikor a Vörös Hadsereg katonái 75 évvel ezelőtt megnyitották a megsemmisítő tábor kapuit.

A legnagyobb német megsemmisítő tábor három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. Nevét a közeli Oświęcim német nevéről kapta, ami Krakkótól kb. 60 kilométerre nyugatra helyezkedik el Dél-Lengyelországban. Az auschwitzi múzeum hozzávetőleg 1,3 millióra teszi a haláltáborba deportáltak számát, akik közül mintegy 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük, a meggyilkolt, meghalt emberek száma legkevesebb 1,1 millióra tehető.

2014. április 9-én mutatta be a Kalligram kiadó Pozsonyban Tomš Radil Az auschwitzi fiúk című kötetét Mészáros Tünde fordításában. Emlékezzünk ennek felidézésével.

 

A lágeréletet, a legkülönfélébb tragikus sorsokat taglaló memoárirodalom skálája meglehetősen széles, ám Tomáš Radil könyve egy új aspektussal gazdagítja az emlékező irodalmat: az 1942-ben induló történet 1938-ig visszanyúlóan részletezi egy tizenkét éves, koraérett gyerek nézőpontjából a zsidótörvények bevezetését, a jogfosztottság időszakát. A dokumentarisztikus hűségű, ám olvasmányos regényként is remekül helytálló memoár értékes, egyedi képet fest a korai negyvenes évek Párkányáról és Esztergomjáról. (2014)

Kapcsolódó:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

További hasonló témájú videók