https://youtu.be/q2IhqB6AXM0

Gaál Gabriella (1930–2010)

90 esztendeje született Gaál Gabriella nótaénekesnő. Rimaszombatban töltötte gyermekkorát. 1947-től a Magyar Rádió zenei szerkesztője és műsorvezetője volt. Közkedvelt rádiós műsorai voltak például a Nótakalendárium és a Nótaböngészde. Ismerte és tudományos alapon kutatta is a magyar nóta keletkezéstörténetét, hagyományait. Munkásságát nívódíjjal is elismerték. 1958-tól működött hivatásos előadóművészként, dalénekesként. Magyar nótákat, cigány dalokat, népdalokat adott elő. Gyakran Madarász Katalin nótaénekesnő társaságában lépett fel, akivel 1964-ben énekeltek először együtt. Népszerű duettjükkel több közös rádiós és televíziós felvétel készült, albumaik jelentek meg többféle kiadásban.

Fellépéseikkel a határon túl is nagy sikert arattak. A Magyar Televízió nóta- és népdal műsorainak is rendszeres szereplője, illetve a Nyílik a rózsa énekverseny egyik szervezője volt. 1984-ben SZOT-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. A Jákó Vera Alapítvány kuratóriumától 2000-ben megkapta a Jákó Vera-díjat. Elismeréseit, díjait közösen Madarász Katalin társaságában kapta.

A magyar nóta és a népdal kitűnő előadójaként a műfaj egyik „zászlóvivője”, népszerű előadója, „élő lexikonja” volt. 2010. augusztus 3-án, 80 évesen hunyt el.

https://youtu.be/JfvgFLTfTdE