Az én bi-lingvizmusom és az én Tri-anonom • Ľubomír Navrátil 60

Ľubomír Navrátil 60. Csoporttársak voltunk a pozsonyi Komenský Egyetem magyar–orosz szakán egy érdekes, forrongó korszakban. Együtt abszolváltuk a szegedi cserediák-lét hónapjait, majd a volgográdi „sztazsiróvka” szemeszterét.
A Tatran kiadót, ahol később dolgozott, mindössze egy emelet választotta el akkoriban a Madách Könyv- és Lapkiadótól… Ľuboš aztán Dunaszerdahelyre került, szerkesztőként, újságíróként dolgozott. Mostanában kultúraszervező munkája mellett fából készít nagyméretű szobrokat. És időnként előad valahol, vagy éppen a kitüntetéséről szólnak a hírek. Mert sokszínű, kreatív és érdekes egyéniség, akinek a véleménye fontos. Boldog születésnapot!

Ľubomír Navrátil: Môj bi-lingvizmus a môj Tri-anon (Az én bi-lingvizmusom és az én Tri-anonom)

Elhangzott a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke szervezte szimpóziumon, ahol a kisebbségi helyzetben levő magyarság nyelvhasználatának kérdéseivel foglalkoztak 2017. október 25-én Hizsnyai Tóth Ildikó vezetésével.

Egyik nagyszabású szerkesztői munkáját figyelmükbe ajánlom:

Az Aranykert közepén – Dunaszerdahelyi járás – Uprostred Zlatej Záhrady – okres Dunajská Streda

Zsigmond Tibor • Vladimír Banič • Ľubomír Navrátil • Vladislav Kmeť • Peter Áč • Dušan Rajský

Az olvasó a könyvben a hajdani Aranykert, a Csallóköz szívében fekvő, a tájegység mai területének nagyobbik részét kitöltő Dunaszerdahelyi járás (és települései) utóbbi ezeregyszáz évét áttekintő – számos térképekkel és képekkel kiegészített – rövid történeti feldolgozásban tallózhat.
Bár a Dunaszerdahelyi járásról készített kiadványunk nem az első, s reményeink szerint nem is az utolsó ilyen jellegű kísérlet; ez a könyv szeretne mégis a régió olyan új névjegye, tömör tényszerű bemutat(koz)ása lenni, amely korlátozott terjedelmében a lehető legtöbb információt kínálja olvasóinak.
A Csallóközt és településeit, illetve az itt élők sorsát és küzdelmeit kívánja egységes képben összefoglalva ismertetni, ittlétünk ezeregyszáz esztendejének történetéről számol be dióhéjban.
A kötet második része szlovákul tartalmazza ugyanazokat az információkat. (NAP Kiadó, Dunaszerdahely 2009.)

________________

Kapcsolódó:

Diákokkal beszélgettek a bársonyos forradalom dunaszerdahelyi résztvevői

További hasonló témájú videók