Mog és a karácsonyi kalamajka

Angliában a gyerekek kedvence lett Mog, a feledékeny cicus. Mog megálmodója Judith Kerr. És ennek a macskának nem a hús a kedvence, még csak nem is a hal, hanem a tojás!

A brit Sainsbury’s áruházlánc kisfilmjében lett újra főszereplő a négyballábas macska, aki teszetoszaságával majdnem tönkreteszi egy család karácsonyát, de szerencsére a készítők gondoskodtak arról, hogy a karácsony és a szeretet minden gondot megoldjon.

Mog története 1970-ben született meg és a gyerekek egészen 2002-ig rendszeresen, összesen 16 könyvben találkozhattak vele, amikor is a macska a Goodbye Mog című kötetben meghalt. A macskát most a Sainsbury’s keltette életre, és még egy új könyv is született ebből az apróból. A macska plüssállatként is elérhető.

Nyelvleckének:

https://youtu.be/Imb1hd3ks20

Idén májusban, 95 éves korában hunyt el Judith Kerr író-illusztrátor, akinek olyan gyerekkönyvek fűződnek a nevéhez, mint A tigris, aki teázni jött vagy a saját macskájáról mintázott Mog-sorozat.

Judith Kerr egy élő legenda volt, valóságos gyerekirodalmi intézmény. Az általa írt és rajzolt könyvei olvasók generációit szórakoztatták, és váltak meghatározó élményükké. Félszáz éves karrierje során több mint harminc gyerekkönyvet publikált, magyar fordításban sajnos nem elérhetőek.

Judith Kerr 1923-ban született Berlinben – rendszerkritikus apja az elsők között került fel a nácik halállistájára, a család szinte az utolsó pillanatban tudta maga mögött hagyni az országot, hogy egy svájci kitérő után végül Angliában telepedjenek le. Élményeit Kerr utóbb a When Hitler Stole Pink Rabbit (~Amikor Hitler ellopta a rózsaszín nyuszit) című könyvében örökítette meg.

Első könyve a The Tiger Who Came to Tea című mesekönyv volt, melynek történetével először a gyerekeit szórakoztatta. Ez a kötet eredetileg 1968-ban jelent meg, és az évek során több mint ötmillió példányban kelt el. A saját macskája adta a 17 részes Mog-sorozat hősét: 2002-ben az olvasók legnagyobb megdöbbenésére – a gyerekirodalomban szokatlan módon – megírta Mog halálát, és csak a 2015-ös, fent közzétett karácsonyi reklámban támasztotta fel.

Halálhírére reagálva David Walliams legendás alkotónak nevezte, akinek történetei és illusztrációi több millió embernek okoztak örömet világszerte. Életéről és munkásságáról néhány éve dokumentumfilm is készült (Hitler, the Tiger and Me), érdemes rászánni egy órát:

https://youtu.be/LgKbGQMixUw

További hasonló témájú videók