XXI. Országos Citeratalálkozó • A Szögedi ’Tiszavirág’ Citerazenekar

A Szögedi ’Tiszavirág’ Citerazenekar három éve alakult a régió citerazenéért tenni akaró citerásaiból, azt a hiányt pótolandó, hogy Szeged városnak addig nem volt önálló, független citerazenekara. Tagok jöttek-mentek a válogatások során, de a kitartó, citerázni tényleg szerető, és tudó barátokkal (akik főleg Szeged, és környéki településekről jelentkeztek – Sándorfalva, Tápé, Dorozsma) 2016 végén megalakították a jelenlegi ’TISZAVIRÁG’ nevű zenekart.
Elhatározták, hogy nemcsak a hagyományos népzenét népszerűsítik, hanem megpróbálkoznak többszólamú komolyzenei feldolgozásokkal, valamint a könnyűzenei művek átdolgozásával is. Elmondásuk szerint: első helyen a népzene van, a többi csak „hobbi”.
Nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal citerások tanítására, zenekarba történő bevonására – a jelenlegi zenekarban is már több generáció zenél együtt.
Zenekar tagjai: Erdélyi József zenekarvezető, Nagy István, Kuna Máté, Szabó Dénes,Tóth Ferenc Roland, Provics Ferenc.
________________

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Nagyabony község önkormányzata a Csemadok helyi szervezetével és a Nagyabonyi Citerazenekarral karöltve 2019. október 19-én Nagyabonyban rendezte meg a XXI. Országos Citeratalálkozót.

A díjátadót itt nézhetik meg.