Georg Büchner: Woyczek

„1978 végén forgattam le ezt az anyagot, a STÚDIÓ K együttes színházi előadását.. Bár sejtettem, hogy azt az élő élményt visszaadni úgysem tudom, de azért igyekeztem képességeimtől függően, két videó és két filmkamerával rögzíteni a sok esetben párhuzamosan folyó cselekményt, ami ráadásul a nézőközönség közt zajlott.Mivel tudtommal erről a híres és hírhedt előadásról ez az egy hiteles dokumentumfilm maradt meg, úgy vélem, itt az ideje 41 év után közkinccsé tennem, mégha technikailag, úgy képi, mint hangi szempontból az anyag némi kívánnivalót hagy is maga után, amiért ezúton is szíves elnézést kérek.” Szirtes András

Georg Büchner (1813–1836) orvoscsaládban született, maga is orvosi diplomát szerzett, egy röpirata miatt azonban el kellett hagynia német szülővárosát és Zürichben telepedett le, majd fiatalon tífusz vitte el. Négy műve maradt az utókorra, három dráma: a Danton halála, a Lenz, a Woyzeck és egy vígjáték, a Leonce és Lena.

Magyarországon először a Fodor Tamás vezette Stúdió K színházi társulat mutatta be 1978-ban a Woyzecket, óriási sikerrel.

Woyzeck, a Kapitány tisztiszolgája, együtt él Marie-val, akitől egy törvénytelen gyereke is született. Marie-nak nincs jó híre a városban, Woyzeck kivételével mindenki tudja, hogy szemérmetlenül kacérkodik a bakákkal. Most éppen az Ezreddobost szemelte ki magának. A kisvárosba vándor komédiások érkeznek. Az esti előadásra katonák és civilek egyaránt elmennek. Ekkor figyel fel az Ezreddobos Marie-ra, akinek szépsége teljesen megbabonázza. Woyzecket egyébként is folyamatosan zavaros gondolatok gyötrik, s amikor a Kapitány félre nem érthető célzásokat tesz arra, hogy Marie-hoz más férfi is jár, megszállottan kezdi keresni az árulkodó jeleket. Egyre zavarosabb elméjében egy hang folytonosan arra bíztatja, hogy ölje meg a „szukafarkast”.

A HVDSZ Jókai Művelődési Központ (Budapest) Stúdió „K” színházi alkotóközösségének előadásában Georg Büchner, Woyzeck című játékának színházi plakátja. A darab rendezője Fodor Tamás.