https://youtu.be/8AoUAhPBSFE

Kovács Kati 75

Ma 75 éves Kovács Kati Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő. Több mint ötven éve tartó pályafutása során számos állami és szakmai kitüntetéssel ismerték el.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez az 1960-as évek óta több ezer sikeres koncert, több millió eladott lemez és számtalan sláger fűződik. Énekhangja mezzoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. 106 magyarországi és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 37 album. 328 gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Diszkográfiája szerint 473 hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételi. Dalait lefordították még cseh, francia, finn, olasz és spanyol nyelvre is. Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.

Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock-, a beat- és a popzenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművészetben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

https://youtu.be/Ylev_KF15JA

További hasonló témájú videók