A Cseres-hegység TK természeti értékeiről • MEGHÍVÓ

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet idén ünnepli kihirdetésének 30. évfordulóját. Ez alkalomból több helyszínen is bemutatják a terület egyedi természeti adottságait, valamint az annak kezelésére és védelmére hivatott szervezet történetét feldolgozó kiállítást. A szervezők szakmai előadásokkal egészítették ki a tárlatot. A soron következő betekintést enged a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet változatos természeti értékeibe, a tájvédelmi körzet közel 2/3-át borító erdők életébe, ahol cseres-tölgyesek, gyertyános-tölgyesek, bükkösök uralkodnak, de mozaikszerűen molyhos tölgyesek, szurdokerdők és törmeléklejtő erdők, égerligetek és füzesek is előfordulnak.

A tájvédelmi körzet területén sok a legelő és legelőcserjés. Sok fajnak jelentenek élőhelyet, így a biológiai sokféleség jelentős őrzői.

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet területén völgyzárógátas víztárolók is vannak, ezek a másodlagos élőhelyek a vízi élőlények számára különösen jelentősek. A körzet kis kiterjedésű, de jellegzetes élőhelyei a sziklai élőhelyek.

Az élőhelyek változatosságával párhuzamba állítható a fajok sokszínűsége. Az itt megtalálható növény- és állatfajok jelentős számban védettek, sokuk előfordulása biogeográfiai szempontból, vagy
természetvédelmi státuszuk végett jelentős.

Bemutatunk 15 fokozottan védett természetvédelmi területet, ami a tájvédelmi körzet kisebb részét alkotja. Területének kb. ¼-e Natura 2000, különleges természetmegőrzési terület. A különleges madármegőrzési terület pedig majdnem teljes átfedésben áll a tájvédelmi körzettel.

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Szlovákia területének csupán 0,034 %-án fekszik. Ennek ellenére itt számos élőhely, növény-, gomba- vagy állatfaj jelentős terjedelemben vagy mennyiségben
megtalálható. Ezért is érdemel különös figyelmet és védelmet. Ismerjük meg jobban a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természeti értékeit!

A kétnyelvű előadás 2019. október 25-én, 16:30 órakor valósul meg a Városi Honismereti Múzeumban. A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden érdeklődőt!

Forrás: Füleki Vármúzeum; Balázs Csaba biológus, ökológus, a Cseres-hegység TK Igazgatóság zoológiai szakreferense

 

További hasonló témájú videók