100 éve született Ranódy László filmrendező

1919-ben született Zomboron, Budapesten tanult, 1938-ban felvételt nyert a Pázmány Péter Tudományegyetemre. Egyetemi évei alatt is dolgozott már segédrendezőként, a diploma megszerzése után a Hunnia Filmgyárhoz került.

Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Ludas Matyi, a Föltámadott a tenger, a Légy jó mindhalálig, az 1963-ban Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott Pacsirta, az Aranysárkány és az Árvácska, amely Karlovy Varyban nyert díjat. Ranódy 1956-ban Kossuth-díjat kapott, érdemes és kiváló művész volt. 1983-ban, 64 éves korában hunyt el Budapesten.

A film az 1920-as évek tanyavilágában játszódó passió-történet: egy nyolcéves tanyasi árva lány kiszolgáltatottságának stációit jeleníti meg. A kislányt a szegény Dudásék az árvaházi kihelyezési díjért veszik magukhoz. A teheneket legeltető Csörét Kadaros megerőszakolja, Kedvesanyám állandóan veri, szidja. A kislány elbujdosik, ismét árvaházba, majd a még kegyetlenebb Szennyesék portájára kerül. A melegszívű öreg Vénistennel lakik az istállóban, akit Zsabamári megmérgez. A kislány sorsa egyre elviselhetetlenebb…

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatának, az Írómozinak évadzáró darabjában Parti Nagy Lajos volt a vendég, aki Ranódy László Árvácska című, Móricz Zsigmond művéből készült filmjét választotta. A Litera videójából kiderül, hogy miért.

Hatholdas rózsakert közepén álló házának szobáit a kisváros aranyifjainak adja ki a társaságkedvelő Ilka néni. Jóvoltából a bérlő urak nemcsak a rózsákat, hanem a város eladó lányainak csokrát is megcsodálhatják. Ilka néni hálójába Gruber Franci, az ifjú joggyakornok is beleesik, akit „fogadott lányának”, a kissé korosodó és a városka legényeihez képest túl okos Irénnek szemel ki. Francinak ugyan Gizike tetszik, de elég egyetlen mozdulat, hogy Irén ágyában találja magát.

https://www.youtube.com/watch?v=aAenGYPO1QM

A harmincas években, Orosházán játszódik Ranódy László Szakadék című drámája, amelynek főszereplője egy népiskolai tanító. Az 1956-os film méltatlanul elfeledett alkotás, pedig az egyik leghitelesebb dokumentuma az akkori Magyarország falusi életének. Írója a parasztpárti politikus, Darvas József volt, aki maga is hasonló környezetben töltötte gyermekévei karácsonyát. A forgatás idején épp népművelési miniszter volt, majd a forradalmat szerencsésen túlélve (kis híján agyonverték a nyílt utcán) a következő évtől a filmgyár igazgatója lett.

_____________________

KAPCSOLÓDÓ:

Egy boldogságkutató a diktatúrákban • Rendezőportrék: Ranódy László

 

 

További hasonló témájú videók