Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny • Borostyán Néptáncműhely

A X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjén hétfő este a rozsnyói Borostyán Néptáncműhely adott műsort. Berkein belül 6 néptáncegyüttes és 1 népi zenekar működik. A néptáncegyüttes 2009-ben vette fel a Borostyán Néptáncegyüttes nevet, miután a 2005-ben, Dernőn alakult Szivárvány leánycsoport kibővült férfi táncosokkal és mint néptáncegyüttes szerette volna folytatni a tevékenységét.

Jelenleg a táncpróbáit Rozsnyón tartja. A felnőtt együttes ifjúsági és gyermek néptánccsoportokat is működtett utánpótlás céljából. 2

2014-ben a Borostyán Néptáncegyüttes a szlovákiai néptánccsoportok országos versenyén Liptószentmiklóson ezüstsávos helyezést ért el; Salgótarjánban minősítést nyert. Felső-gömör ezen régióját több nemzetközi fesztiválon képviselték: Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Macedóniában, Szerbiában és Svájcban.

2017-ben másodszor volt szereplője a Zselízen megrendezett Országos Népművészeti Fesztiválnak. Résztvevője a különböző néptáncversenyeknek, néptáncantológiáknak. Ezen felül a Borostyán néptáncegyüttes két éves időtartamokban saját rendezvényeket is szervez, „Nagyapáink öröksége” és „Ifjúsági Néptáncfesztivál határok nélkül” elnevezéssel.

A néptáncegyüttes gömöri, bodrogközi, magyarbődi, vajdaszentiványi és mezőségi táncokat mutat be. Tagja a Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesületének és a magyarországi Martin György Néptáncszövetségnek.

Munkájának segítése érdekében alakult a Borostyán Néptáncegyüttes Polgári Társulás, amely az ifjúsági néptáncegyüttes (Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes „IFI„) tevékenységét is szervezi. A polgári társulás elnöke Dendis Ágnes. Az együttes művészeti vezetője Kristóf Bálint. Az együttes csoportvezetője Icso Valéria.

További hasonló témájú videók