A nő, aki Hitler veszélyességére figyelmeztette a világot

125 éve született Dorothy Thompson amerikai újságíró, írónő, a XX. század egyik leghíresebb újságírója.

Dorothy Thompson Crusader újságíróként sok ellenséget szerzett – de a legszörnyűbb ellensége Adolf Hitler volt. Thompson több mint tíz évig kampányolt a nyomtatott médiában és a rádióban a nácik ellen, figyelmeztetve az amerikaiakat a fasizmus fenyegetésére, mielőtt az USA a második világháborúba lépett volna. Erőfeszítései az Egyesült Államok egyik leghíresebb nőjévé tették – ő volt az első amerikai tudósító, aki Hitler Németországából tudósított.

______________

Dorothy Thompson 1893. július 9-én született Lancasterben, New Yorkban. Édesanyja, Margaret, 1901-ben halt meg, és apja, Péter, egy metodista lelkész, két évvel később újra házasodott. Dorothy gyakran küzdött a mostohaanyjával, Elizabeth Abbott Thompsonnal, és 1908-ban Péter elküldte a lányát, hogy éljen hozzátartozóival Chicagóban.

Miután 1914-ben végzett a Syracuse Egyetemen, 1917-ig a nők választójogáért vívott küzdelemben vette ki a részét; később New Yorkba költözött, és újságírói karrierbe kezdett. Thompson 1920-ban utazott Európába, ahol vérbeli újságíróvá vált. 

1925-ig vezette a New York Post berlini tudósítói irodáját. Adolf Hitler és a nácik felemelkedéséről szóló negatív jelentése azonban 1934-ben Németországból való kitoloncolásához vezetett.

Visszatért Amerikába, ahol 1936-tól kezdve háromszor hetente megjelenő, On the Record című rovatot írta a New York Herald Tribune-ban és több mint 150 újságban. A Ladies Home Journal számára írt rovata, az NBC rádióban végzett munkája az ország legismertebb újságírójává tették. A II. világháborúig Eleanor Roosevelt mellett az egyik legbefolyásosabb nő volt a világon. A magánéletét ugyanúgy ünnepelték, különösen, miután 1928-ban összeházasodott a Nobel-díjas Sinclair Lewis íróval. A házasság 1942-ben ért véget.

Amerika II. világháborúba való belépése megfosztotta Thompsont a nácik és a fasizmus ellen folytatott keresztes hadjáratától. Intuitív stílusát azonban továbbra is a világ eseményeinek, valamint a fekete-fehér ellentétek feltérképezésének szentelte. A háború után felhívta a figyelmet a Közel-Keletre. Támogatta a nukleáris leszerelést, a hidegháborút pedig kulturális és ideológiai harcként ábrázolta. 1961-ben Portugáliában halt meg.

https://youtu.be/tIKJhs8IWyk