2. Samaria Jazz fesztivál • AJÁNLÓ

Július 26–27-én tartják a 2. Samaria Jazz fesztivált a somorjai Mozi klubban a somorjai Jazz Club szervezésében. A fesztivál ideje alatt Ferdics Béla képzőművész „Égi rajzolatok / Nebeské čarbanice” című kiállításának anyagát is megtekinthetik.

Fellépők:

1. Samaria Klezmer Kaplye (SK)
2. Farkas Zsolt Kvartet (SK/HU)
3. Swing A´la Django (HU)
4. A koncertek előtt és a szünetekben a Nová Spoločnosť szórakoztatja a közönséget
5. Coquette Jazz Band (AT)
6. Pocsai Kriszta Ella Fitzgerard (HU)
7. Barabás Lőrinc Random Szerdák (HU)

A fellépőkről:

Samaria Klezmer Kapelye (SK)
A zenekart a világhírű argentin klarinétos, Giora Feidman és a népszerű pozsonyi Pressburger klezmer band hatásásra Ľubomír Kompauer amatőr klarinétos alapította 2017-ben, Peter Ozvald harmonikás és Varsányi György dobos társaságában. 2018-ban csatlakozott hozzájuk a nagyszerű Varsányi Ildikó hegedűn. A régió amúgy is gazdag zenei életét igyekeznek színesíteni a zsidó zenei kultúra gyöngyszemeivel. Koncertjeik azt hivatottak hangsúlyozni, hogy a zene olyan nyelv, melyet talán mindenki megszületése óta ért és amely hozzájárul a nemzetek, etnikumok és vallások közti megértéshez.

Farkas Zsolt Kvartett (SK/HU)
Farkas Zsolt – zongora/klavír
Soso Lakatos Sándor- szaxofon/saxofón
Szajkó Adrián – bőgő/kontrabas
Snétberger Toni – dob/bicie

Farkas Zsolt triója 5 éve működik. Főként amerikai jazz standerdeket játszik, de nagyon közel áll hozzájuk a klasszikus zene is. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az improvizálásra, hiszen ez a jazz zene alapja. Számos külföldi jazz fesztiválon játszottak, idén januárban elnyerték a szlovákiai Jazz Strat Up vetélkedő fődíját, majd sikerrel szerepeltek a budapesti Müpa által szervezett Jazz Showcasen is. Soso Lakatos Sándorral 1 éve kezdtek el dolgozni.

Swing A´la Django (HU)
A Magyarországon és külföldön már egyaránt sokszor bizonyított tagokból álló Swing à la Django együttes egy innovatív, hattagú zenekar. Különleges stílusötvözetet teremtettek, zenéjük hangzásában harmóniára talál a magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzonok világa, a tangó és a jazz, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők hungarian django swingnek neveznek. Koncertjeiken a gyökerekhez mennek vissza, legnagyobb ihletőjük Django Reinhardt – a belga származású műfajteremtő gipsy-jazz gitáros – nyomdokaiba lépve idézik fel a 30-as 40-es évek hangulatát.

Coquette Jazz Band (AT)
A bécsi Coquette Jazz Band egészen új, a grazi jazzfőiskola növendékeiből alakult zenekar, alapítója pedig két magyar muzsikus: Papp Mátyás és Bartha Mátyás. Főként a ’30-as, ’40-es évek táncolható swingzenéjét játsszák, és a dixieland revival korszakának hangzásait keresik. Repertoárjukat nagyrészt Fats Waller, John Kirby, Bix Beiderbecke és Duke Ellington szerzeményeinek feldolgozásai képezik. Az utóbbi években sikerrel szerepeltek Európa neves jazzfesztiváljain, köztük a bécsi Jazzlanden és a kecskeméti Jazzfőváros Fesztiválon.

Pocsai Kriszta & Bágyi Balázs New Quartet (HU): The Jerome Kern Songbook
“Tribute to Ella anyagunk után, korábbi sikeres együttműködésünk folytatásaként Pocsai Kriszta énekesnővel 2019-ben egy tematikus új albumot készítünk a nagyszerű amerikai zeneszerző Jerome Kern munkáiból. Kern, a Gershwin testvérek mellett annak a korszaknak kiemelkedően termékeny és népszerű komponistája volt, dalait nagyon szeretjük játszani mi is.
Pocsai Kriszta – ének/spev
Lakatos Soso Sándor – szaxofon/saxofón
Oláh Dezső – zongora/klavír
Oláh Péter – bőgő/kontrabas
Bágyi Balázs – dob/bicie

Barabás Lőrinc Random Szerda (HU)
A Random Szerda Barabás Lőrinc trombitás vezetésével a budapesti hiphop-jazz színtér jeles képviselőiből alakult alkalmi formációkat vonultatja fel. Minden koncerten az instrumentális, fúziós zene születésének megismételhetetlen pillanatait élhetik át a hallgatók. A jammelés hagyományain alapuló sorozat gyorsan meghódította a város improvizatív zenére nyitott közönségét.

Barabás Lőrinc – trombita/trúbka
Horváth Tojás Gábor – billentyű/klávesové nástroje
G. Szabó Hunor – dob/bicie
Premecz Mátyás – billentyű/klávesové nástroje