120 éve született Hemingway

Szenvedélyes vadász és horgász volt, s önkéntesként harcolt az I. világháborúban, súlyosan meg is sebesült. Később ő írta meg a modern irodalom talán legszebb regényét a háborúról, s a Búcsú a fegyverektől című könyve filmen feldolgozva is óriási siker lett.Egyébként maga Ernest Hemingway is ritka sikeres írónak számított – teljesen megérdemelten persze –, hiszen számtalan könyve irodalmi értéke „ellenére” is közönségsikert aratott. A Kilimandzsáró hava, az Akiért a harang szól, A folyón át, a fák közé, a Vándorünnep, vagy Az öreg halász és a tenger sok nyelven megjelent, természetesen magyarul is. Pedig igazából nem is a regény, hanem a novella nagymestere volt.

1953-ban megkapta a legnagyobb amerikai irodalmi kitüntetést, a Pulitzer-díjat, egy évre rá pedig minden író álmát, a Nobel-díjat.

Ernest Hemingway 1953 körül

De egészsége ekkor már megrendült. Nem csoda, egy amerikai riporter számba vette sérüléseit: „tucatnyi fejseb, vagy kétszáz srapnell-sérülés, egy ellőtt térdkalács, sebek kezén, lábán, ágyékán…” Élete utolsó évtizedében még küzdött, egy beszámoló szerint: „gyógyítgatta-javítgatta repedt veséjét, betört koponyáját, két összesajtolt és egy törött csigolyáját, súlyos égési sebeit, amelyeket előző télen szerzett, amikor repülőgépével Uganda bozótjába zuhant”.

De bajnokként akart meghalni, amint utolsó regényhőse, Santiago, az öreg halász. S mivel azt vallotta, hogy „csak akkor rossz a halál, ha előtte elmulaszt valamit az ember”, maga vetett véget életének. (Kalendárium Press)

https://youtu.be/mvMP9Z5G7mQ

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger (rádiójáték)

  • Bevezeti: Sükösd Mihály
  • Szerkesztő: Fehérvári Győző
  • Rendező: Cserés Miklós dr.

Szereposztás:

  • Santiago, az öreg halász: Makláry Zoltán
  • Manolin, a barátja: Bodrogi Gyula

Kapcsolódó:

Eredeti helyszíneken forgatták a Hemingway-életrajzot

Hemingway-novellák 15 másodpercben az Instagramon

Florida állam Key West városában található a Sloppy Joe’s bár, ahol a ’30-as években sokat időzött Ernest Hemingway, itt tartják meg minden júniusban hasonmás versenyt:

Videó: képek Hemingwayről

További hasonló témájú videók