125 éve született Csinszka

125 éve született a Kolozs vármegyei Csucsán Boncza Berta, azaz CSINSZKA, Ady Endre felesége. Gazdag család sarjaként a csucsai kastélyban nőtt fel, majd egy előkelő svájci nevelőintézetben tanult.

Egyik nap aztán kezébe került a szigorú internátusban tiltott olvasmánynak számító Nyugat egyik száma, amelyben megpillantotta Ady fényképét. „Ott láttam meg először gyönyörű, fiatal fejét, amint öklére támaszkodva belebúsul a világba” – emlékezett később, s azonnal bele is szeretett a jócskán apja korabeli költőbe. Rajongó levelekkel kezdte bombázni, s mikor Ady válaszolt neki, eltökélte, feleségül megy hozzá.

Családja persze ellenezte az őrült tervet, hiszen még csak nem is találkoztak személyesen, az elkényeztetett Bertuka azonban hajthatatlan volt. Sikerült rávennie Adyt, hogy látogassa meg a csucsai kastélyban, de jellemző Adyra, hogy a várva várt első találkozásra is másnaposan érkezett, ám ez sem ábrándította ki a lányt.

Egyévi huzavona után végül 1915-ben házasodtak össze a budapesti Szilágyi Dezső téri református templomban, s az akkor már súlyos beteg Ady valódi társra talált Csinszkában, aki lelkiismeretesen ápolta szerelmét.

Csinszka leveleiből kiderül, hogy házasélete közel sem volt tökéletes, az alkohol ugyanis súlyos kárt tett Ady férfiasságában, a fiatalasszony ezért sokáig szűz maradt. Ám talán Csinszka volt a legnagyobb befolyással rá, amint írták: „Ady reszketős kézzel újra és újra a pohárért nyúlt, Csinszka megfogta Ady akadozó kezét.”

De a kéz az önpusztító életmód miatt hamar lehanyatlott, Ady halála után Csinszka Márffy Ödön festőművész felesége lett. Csinszka egyébként maga is verselgetett, összegyűjtött költeményei 1931-ben jelentek meg. (Kalendárium Press)

Kapcsolódó:

Csinszka. Adyval és nélküle

Háború és menedék: a Csinszka-szerelem

Csinszka, a hivatásos múzsa Adyn túli élete

Öngyilkos lett Ady Endre özvegye?