Kamerák a határon túl (1.)

A kortárs közép-európai filmművészet helyzetéről rendeztek beszélgetést április 13-án a Dunszt-estek keretében Dunaszerdahelyen.Az est központi témája a kortárs közép-európai film aktuális helyzete, különös tekintettel a szlovák, a román és a magyar filmre.

  • Milyen tartalmi és formai elemek fűzik össze a különböző filmkultúrákat, és milyen módon ábrázolnak hasonló társadalmi-kulturális problémákat?
  • Az est meghívott vendégeivel, Prikler Mátyással és Bán Attilával arról beszélget a moderátor, Gerencsér Péter, hogy a kisebbségi helyzet milyen speciális kihívás elé állítja a filmes alkotókat. 
  • többnyelvűségből és a multikulturális helyzetből mennyiben kovácsolhatnak előnyt maguknak a filmrendezők?
  • Mennyiben figyel a magyarországi kritika és a közönség a határon túli magyar filmre?
  • Milyen sajátos szerepet foglal el a többnemzetiségű térség filmművészete Európa térképén?

A Dunszt.sk kulturális magazin filmvetítéssel egybekötött beszélgetőestje ezeket a kérdéseket igyekszik körüljárni azok kulturális és társadalmi összefüggéseinek keretében.

A holnapi második, befejező részben Prikler Mátyás a „Köszönöm, jól” című filmjéről és terveiről; Bán Attila a „Ki kutyája vagyok én” című film forgatásának előkészületeiről mesél.

Kamerák a határon túl

Kamerák a határon túl – Vendégek: Prikler Mátyás filmrendező; Bán Attila filmrendező (jobbról) • Moderátor: Gerencsér Péter irodalomtörténész, filmkritikus (balra)

___________________

A következő Dunszt-est címe KORHATÁR NÉLKÜL.
2019. május 17-én 17 órától tartják a dunaszerdahelyi Buena Caféban.

Téma: 
A közel kétszáz éves gyerekkönyv-kultúra a kezdettől fogva fontos szerepet tölt be a könyvpiacon, hiszen a gyerekkönyv széles közönséget szólít meg: nemcsak az elsődleges címzettnek, a gyereknek, hanem a gyerekkönyv vásárlójának, a felnőttnek is szól egyszerre. Hogyan oldja meg ezt a kettősséget a jó gyerekkönyv? Milyen jellemzők, sajátosságok alapján tudjuk felismerni a jó gyerekkönyvet? A gyerekkönyv-vásárláskor mi a felnőtt feladata, mi működteti a válogatás szempontjait? Milyen trendek határozzák meg napjaink gyerekkönyvpiacát? Beszélgetőestünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Vendégek:
Both Gabi szerkesztő, meseíró
N. Tóth Anikó irodalomtörténész, (mese)író

Moderátor:
Petres Csizmadia Gabriella irodalomtörténész, gyerekirodalom-kutató

További hasonló témájú videók