Az év faluja 2019 • FELHÍVÁS

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség március 11-én ismét útjára indította Az év faluja versenyt. Idén tizedszer hirdette meg a megmérettetést a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma, a Falvak Megújításáért Egyesület, valamint a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása társszervezésében.A győztes „Az év faluja 2019” cím elnyerése mellett Szlovákiát az Európai Falumegújítási Díjért kiírt versenyben is képviselheti. A verseny fő támogatója, a COOP Jednota Slovensko fogyasztási szövetkezet, a díjazottaknak falufejlesztési projektek megvalósítására pénzjutalmat ad.

A verseny célja a falumegújító program sikerességének feltérképezése, egyben a lakók ösztönzése lakókörnyezetük fejlesztésére, hagyományaik, kultúrájuk és környezetük gyarapítására, jellegzetességeik, a falu lelkének megőrzésére.

A verseny bemutatkozási lehetőség a falvaknak, tevékenységeik széles skáláját tárhatják a nagy nyilvánosság elé, egyedi településfejlesztési kezdeményezéseiket népszerűsíthetik, a fenntartható vidékfejlesztés jegyében. Versenybe szállhatnak sajátos szellemi-kulturális értékeikkel is.

2019-ben kiosztják A falu mint partner, A falu mint jó gazda, A falu – a festett kép, A falu – az ékszerdoboz, A falu – közösség, A falu – a vendéglátó és A falu, akár a kert címeket is. Tekintettel a kerek „évfordulóra” az idei évben rendkívüli cím odaítélését is tervezik – kiemelkedő teljesítmény elismeréseképpen.

Jelentkezni Az év faluja 2019 versenybe 2019. április 30-ig lehet.

A verseny feltételei és szabályai, a jelentkezési lapok a falumegújítási program honlapján, a www.obnovadediny.sk címen érhetők el. A nevezést a falvak lakói vagy különböző szervezetei is kezdeményezhetik a helyi önkormányzatnál.

2017-ben Szímő 2. helyezést ért el a versenyben:

Ez pedig a 2017. évi nyertes község, Oravská Polhora:

Források: SAŽP, Önkormányzás.sk, YouTube

További hasonló témájú videók