Márai Sándor (1900–1989)

30 évvel ezelőtt,  1989. február 22-én hunyt el San Diegóban (Kalifornia, USA) Márai Sándor„Sem életében, sem halála óta senki se vitatta, hogy a mi évszázadunk magyar irodalmának egyik legjelentékenyebb alakja.”*

Január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyitották az egykori Grosschmid-házban az új, állandó Márai-kiállítást. A tárlat a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum-Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak tervezésében és kivitelezésében jött létre. A kiállítás Márai Sándor és Kassa, illetve családja és a polgársághoz való kötődésén keresztül mutatja be e nem mindennapi pályát fotók, műrészletek és különböző technikai eszközön található fotók, interjúk, filmrészletek segítségével. A 220 négyzetméteres, hétszobás házban a miliőt az egykori szobabelső fotók mellett a család eredeti bútorai és tárgyai biztosítják, utóbbiakat a Jáky család bocsátotta a tárlat rendelkezésére.

Forrás: Zemplén Televízió

_________________

Halotti beszéd című költeményét archív felvételen elmondja a költő:

https://youtu.be/_Z6wucg5T-Y

A családjának hagyatkozó magánembert halljuk a felvételen, amely 1967. február 21-én készült. Nem sokkal ezután Máraiék visszaköltöztek az Egyesült Államokból Olaszországba.

https://youtu.be/iNSW5VGWIXg

________________________

„A Márai-film bemutatásának 3. évfordulója alkalmából a KrálikTV is közzzéteszi e kivételes alkotást köszönhetően Ondová Reiter Flóra projektmenedzsernek. A film a HUSK CBC projektcsalád keretén belül jött létre a Márai örökségét őrző budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és Kassa, Európa Kulturális Fővárosa (2013) jóvoltából. Flóra elmondása szerint ez a film azóta is egyedi és Márai Sándorról se szlovák produkció, se szlovák–magyar koprodukció nem készült.
A Széllel szemben című magyar–szlovák koprodukció Enyedi Ildikó és Martin Štelbaský filmrendezők közös munkájának a gyümölcse. A film 53 percben mutatja be Márai Sándor életét, szülőföldjét, otthonait, gondolatait és ragaszkodását a magyarságához, Kassához.
A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel a kassai bemutatót Budapesten is megismételték, nem véletlenül a Szabadság napján köszönhetően Mészáros Tibornak, a projekt kurátorának, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársának, akit 1988 óta Márai-kutatóként is ismer a szakma és a közvélemény.
Nézzék meg a filmet, érdemes!” (Králik Róbert, 2014)Márai Sándor

______
* Hegedüs Géza: Márai Sándor

További hasonló témájú videók