#WeRemember • a holokauszt nemzetközi emléknapja

Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója.

„Amikor Auschwitzban – harmincfokos hidegben – egy akna mélyén megpillantottam a mázsás hajkupacokat, egy vitrinben az összezilált szemüvegeket, a folyosón a bélyeg nagyságú fényképeket s az egyik falon a világ legszomorúbb fényképét: egy görbült hátú öregasszonyt három kisgyerekkel – a negyedik zsebre dugott kézzel, korához illően hátramaradva követte a gázkamrába igyekvőket – miért gondoltam öt sebedre?”

Pilinszky János: Én Jézusom (1977)

holokauszt

_________________

A Zsidó Világkongresszus idén is elindította a a közösségi médiában a #WeRemember (mi emlékszünk) kampányt, amellyel nem csak a holokauszt áldozataira szeretnének emlékezni, hanem a világon egyre nagyobb méreteket öltő rasszizmusra és idegengyűlöletre is fel szeretnék hívni a figyelmet.

A #WeRemember kampány tavaly 155 országban 650 millió embert ért el, és olyan neves személyiségek és szervezetek csatlakoztak hozzá, mint például Ferenc pápa, António Guterres ENSZ főtitkár, az UNESCO, Gal Gadot izraeli színésznő, a Chelsea futballklub vagy a New England Patriots amerikaifutball-csapat. 

_______________

Kapcsolódó:

Január 27.: a holokauszt nemzetközi emléknapja