Trevor Rabin 65

65 éves Trevor Charles Rabin dél-afrikai zenész, zeneszerző. Hatéves korától kezdett el foglalkozni zenéléssel, először zongoraleckéket vett, majd nemsokára gitározni tanult. 12 évesen megvette első gitárját. Az 1968-ban alakult The Conglomeration nevű együttesben kezdett el muzsikálni, mellyel hamar díjat nyert. 18 évesen elvitték katonának, de leszerelése után folytatta a zenélést: bárokban lépett fel, bár most már zongorán játszott. 1978-ban kiadta első lemezét, melynek Beginnings címet adta. Egy évre rá újabb korong következett, ennek Face to Face lett a címe.

https://youtu.be/P_JEBW3Aq8s

Ezután eljött pályafutásának csúcspontja: a Yes bandájában gitáros és dalszövegíró. A Yes a kor egyik legnagyobb progresszív rockot játszó bandája volt. 1982-ben kiadták a 90125 című lemezt. Ez a felvétel olyan jól sikerült, hogy a Grammy-díj nyertese lett a kategóriájában. Ezután a csapat turnézni ment, melynek során többek között meglátogatták Olaszországot, Angliát, valamint Japánt. 1987-ben újabb album jött, melynek a Big Generator címet adták. Ennek a korongnak már messze nem volt akkora sikere, mint az előző lemeznek. 1991-ben az Union jelent meg a piacon, melyen Trevor Steve Howe-val gitározik együtt. Ez az album is közepes sikereket ért el 15 számával. 1994-ben utoljára szerepelt Yes tagként egy lemezen: a Talk nevű alkotáson zenélt.

https://youtu.be/tXwXUIMcGaQ

A kiválásának oka, hogy Mark Mancina a Twister című filmzenéjén dolgozva arra kérte Trevort, hogy a gitárrészeket játssza el ő. Ezután teljesen a filmzenék világa felé fordult, s 1996-ban ki is adta első önálló alkotását, melynek címe Tisztítótűz lett. Nemsokára ismét Mancina oldalán találta magát: most a Con Air című filmhez írtak dallamokat.

Igazából csak az Armageddon tette híressé: ezzel a filmzenével a lemezeladási listák élére került, de az ezt követő művei sajnos nem tudtak átütő sikert hozni.

https://youtu.be/34BlPW8wxko

Leginkább akciófilmekhez készített zenéket, de a vígjátékok, s drámák világában is kipróbálta már tehetségét.