Történelmi földközelbe ért a karácsonyi üstökös

46P/WirtanenA 46P/Wirtanen-üstökös 2018. december 16-án ért földközelbe, amikor is a tőlünk számított legkisebb távolsága csupán 11,5 millió kilométer, ami a Föld-Hold átlagos távolságának a harmincszorosa.

Az 1948-ban Carl Alvar Wirtanen amerikai csillagász által felfedezett üstökös bolygónktól való távolsága a modern kori üstökösöket tekintve a tizedik legkisebb lesz, ha pedig az emberiség által ismert összes üstököst nézzük, akkor a tizenhatodik legközelebbi lesz hozzánk. 

A felfedezése óta eltelt időszak alatt az idei lesz a 12. alkalom, amikor közel kerül központi csillagunkhoz, a Naphoz, azóta azonban nem volt olyan fényes, mint amilyennek a mostani, 2018-as visszatérése során várják.

A kétatomos szénmolekuláknak köszönhetően zöld színű, méretes kómával rendelkező kométa a Jupiter és a Föld pályája között kering a Nap körül. Az idei megfigyelhetősége a legjobb a felfedezése óta! Különösen kedvező a földközelség mellett az, hogy az égi vándor ebben az időszakban még cirkumpoláris is lesz térségünkből, tehát az éjszaka bármelyik időpontjában megfigyelhető, de persze ajánlatos delelésekor szemügyre venni – vagyis az éjszaka közepén, éjfél környékén.

A Wirtanen-üstökös a „hiperaktív” kométák közé tartozik. A Jupiter üstököscsaládjába tartozó égi vándorra jellemző a nagy mennyiségű por- és gázkibocsátás – szerencsénkre! Az előrejelzések szerint akár 3 magnitúdós is lehet a földközelség idején. Ez azt jelenti, hogy fényszennyezéstől mentes helyről akár szabad szemmel is lehetne látni. A pesszimistább becslések inkább 4-5 magnitúdó közötti fényességet jósolnak.

 

 

Az üstökös az esti égen látható, megfigyelését azonban nagyjából december 11-12-étől egyre inkább zavarja majd a Hold, amely december 15-én lesz első negyedben. A december 22-i teleholdat követő időszakban azonban az üstökös kora esti észlelhetősége egyre kedvezőbb lesz, mivel a Hold egyre később kel. Az üstökös csak sötét, vidéki égen látható jól szabad szemmel, megfigyeléséhez használjunk kisebb látcsövet, távcsövet. A Sky and Telescope oldalán található keresőtérképén jól láthatjuk, milyen útvonalat jár be egünkön december folyamán.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NxTNjX5nFC0

Fotó: Majzik Lionel, asztrofotós 

Megérkezett a Wirtanen-üstökös