Kétezer éves civilizáció kincsei a víz alatt

Egyedülálló víz alatti múzeumot hoznak létre Bolíviában a Titicaca-tóban. Egy helyi legenda szerint a tóból származik a Cuzcói Királyság első uralkodója, Manco Capac, a Napisten fia, és felesége, Mama Ocllo.

 

 

Tiquina város a több mint 8500 négyzetkilométer kiterjedésű Titicaca-tó partján fekszik Bolíviában – a tó az ország természetes határa Peru felé. De nem ezért érdekes, hanem mert itt kerültek elő tíz éve egy ősi civilizáció maradványai is.

Christophe Delaere, a Brüsszeli Szabadegyetem régésze 24 régészeti lelőhelyet jelölt meg itt – csakhogy a víztükör alá süllyedve. Ezek a felfedezések annyira jelentősek, hogy a bolíviai kormány most azt tervezi, hogy víz alatti múzeumot épít, hogy megóvja a felszín alatt és a parton található leleteket is.

Az épület két részből áll majd, egyik a parton, ahol a tóból kiemelt tárgyakat állítják ki – búvárok és régészek ugyanis több mint tízezer leletet hoztak fel a mélyből: vázákat, kerámiákat, aranytárgyakat. Ezek kb. kétezer évesek, és az inkák előtti Tiahuanaco-kultúrából származnak, amely az egyik legjelentősebb civilizáció volt az Andokban.

Egy másik, félig a vízbe süllyesztett épületrészben pedig a látogatók az elsüllyedt város romjait láthatják majd egy üvegfal mögül.

A víz alatti városban éppúgy láthatóak lesznek az emberek lakta részek, mint a spirituális felajánlások helyszínei. A szakértők szerint a lakóházakat évekkel korábban elárasztotta a víz, mint a szakrális épületeket – utóbbiakat eleve stratégiailag fontos pontokon építették a tavon.

Az UNESCO szakértői úgy gondolják, hogy az eddig feltárt részek csupán egy egészen kicsi részét képviselik az egykor virágzó Tiahuanaco-kultúrának.

A projekt körülbelül 10 millió dollárba kerül majd, és 2020-ra tervezik a befejezését. A költségeket a bolíviai kormány és az UNESCO állja, egy belga fejlesztési ügynökség támogatásával. A tó körül 13 településen élnek emberek, és a kormány azt reméli, hogy a múzeum és a turizmus fellendülése nekik is több munkát teremt.

(BBC)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Vmt7duzcijA