r.w n.w pr.t m hrw • Halottak Könyve

Ez a könyv már több mint 4000 éves, története vitatott, időtlen és titokzatos. Az egyiptomi Halottas Könyv az ókori egyiptomiak útmutatója a túlvilági élethez, és valószínűleg egyben az emberiség első vallásos feljegyzése is.

Az egyiptomi Halottak Könyve egy 190 fejezetből álló szent szöveggyűjtemény, amely az elhunyt túlélését szolgálja a túlvilágon. A szövegeket a koporsó oldalára, majd a későbbi időkben papiruszokra írták és az elhunyt mellé helyezték. A legenda szerint maga Thot isten állította össze az imákat, a fohászokat, a varázsformulákat és nyilvánította ki azokat a papoknak. Olyan nagyra becsülték a benne lakozó tudást, hogy ezen könyvből egy-egy példányt minden halott mellé a sírba helyeztek.

A könyvben szereplő transzcendentális útmutatás volt hivatott biztosítani a lélek és a szellem túlvilágon történő, Ozirisz birodalmába vezető sikeres utazását és célba érését. Amennyiben a szellem és a lélek követi a benne foglalt intelmeket, rálelhet az üdvözítő útra és megmenekülhet a szellemvilágban lakozó, rá leselkedő mindennemű veszélytől és csapdától. A Halottak Könyve voltaképpen térkép egy olyan világhoz, amely az avatatlanok előtt teljesen ismeretlen és baljóslatú interdimenzionális kaland, amit viszont kivétel nélkül minden léleknek meg kell tennie, hogy visszatérhessen a forrásához. 

A Halottak Könyve folyamatosan bővült: az i.e. I. évezred első felében kiegészítő szövegekkel látták el, melyekből a Szaiszi-korra ismét rendszerezett szöveggyűjtemény lett. Az Újbirodalom és a Szaiszi-kor közötti időben a fejezetek számos, addig nem idézett halotti szöveggel bővültek, s már nem csupán a papiruszokon, hanem a koporsók belső falain is feltűntek…

 

https://www.youtube.com/watch?v=BWSOYhq7WBU

Halottak Könyve
Anubisz múmiakészítés közben (Halottak Könyve)

________________

Kapcsolódó:

Fábián Zoltán Imre: A Halottak Könyve a thébai nekropolisz újbirodalmi sírjaiban