Ma este landol a Marson az InSight

A NASA InSight csapata különböző űreszközök kisebb hadával – sőt, földi rádióteleszkópokkal is – fogja hallgatni a Mars leszállóegységének rádiójeleit, hogy kifigyeljék, mi történik 146 millió kilométerre tőlünk.

Mivel ezeket a jeleket számos különböző eszköztől gyűjtik be, különböző módokon és időkben érkeznek majd a Földre. Ez azt jelenti, hogy a küldetést irányító csapat vagy azonnal tudomást szerez a sikeres landolásról, vagy akár több órát is várniuk kell. A leszállás folyamatának legfontosabb tudnivalóit itt olvashatják, most pedig tekintsük át, hogyan fogják követni a hétfői eseményeket a vörös bolygó térségében.

Rádióteleszkópok

Ahogyan az InSight leszállóegysége a Mars légkörébe ereszkedik, egyszerű rádiójeleket fog a Föld felé sugározni. Két különböző helyről fognak figyelni a mérnökök: az USA Nyugat-Virginia államában található Green Bank Obszervatóriumbólvalamint a németországi effelsbergi Max Planck Institute for Radio Astronomy központjában. Eredményeiket a Lockheed Martin Space állomás (Denver, Colorado) JPL irányítóközpontjába fogják továbbítani.

Ezek az egyszerű jelek nem hordoznak túl sok információt, de a rádiómérnökök segítségükkel nyomon tudják követni az InSight leszállásának kulcspontjait a belépés, ereszkedés és landolás (EDL) során. Például amikor az InSight kinyitja ejtőernyőjét, a sebességében bekövetkező változás hatására a kibocsátott rádiójel frekvenciája megváltozik. Ez a Doppler-effektus miatt történik, melyet a hétköznapokból is ismerhetünk, ha a közeledő és távolodó sziréna hangjának változását hallgatjuk. Az ehhez hasonló jeleket figyelve fogja tudni a küldetés csapata, hogyan halad az EDL.

Mars Cube One (MarCO)

A MarCO továbbítja az InSight adatait: ez az animáció azt mutatja be, ahogy a MarCO CubeSat-ok fogják továbbítani az InSight leszállóegység jeleit. (NASA/JPL-Caltech)

Korábban már beszámoltunk a MarCO kis méretű űreszközökről, amelyek az InSight mögött repülnek és megkísérlik a leszállás közben kibocsátott jeleit a Föld felé továbbítani. Ezek az egyszerű, táskánál alig nagyobb kis eszközök az úgynevezett CubeSat-ok körébe tartoznak, és jelenlegi bevetésük a jövőbeli missziók EDL jelei továbbításának első tesztje lesz.

A MarCO-k még kísérleti technikának számítanak, de ha jól működnek, akkor a páros a teljes leszállás folyamatát közvetíteni fogja. Többek között akár egy fényképet is a Mars felszínéről, rajta a már landolt InSight egységgel.

InSight

Miután Marsot ér, tulajdonképpen az InSight is fel fog kiáltani, hogy Sikerült! – majd 7 perccel később megismétli az üzenetet, csak ezúttal kicsit hangosabban és tisztábban.

Az első alkalommal egy egyszerű rádiójelet (tone beacon) fog kibocsátani, melyet megpróbálnak észlelni a rádióteleszkópok. Második alkalommal egy beep jelet fog küldeni az erőteljesebb X-sávú antennájával, mely eddigre már a Föld felé fog mutatni. Ez a jel kicsit több információt fog tartalmazni és csak akkor lesz hallható, ha az InSight ép és működőképes. Ha a NASA Deep Space Network hálózata észleli ezt a jelet, az egy elég jó mutatója lesz annak, hogy az eszköz túlélte a leszállást. A mérnököknek viszont a marsi kora estig kell majd várnia, hogy kiderüljön, megfelelően beüzemelte-e napelemeit.

 

 

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)

A MarCO CubeSat-ok mellett a NASA MRO keringőegysége is rögzíteni fogja az InSight leszállás közben sugárzott adatait. Ezeket eltárolja, miközben eltűnik a marsi horizont alatt. Miután ismét előkerül a másik oldalról, az MRO vissza fogja játszani az adatokat a földi mérnököknek. Magyar idő szerint éjfélre (EST 6 pm) elvileg össze fogják tudni rakni a teljes MRO felvételt a landolásról.

Az MRO észlelése hasonló lesz egy repülőgép fekete dobozához, azaz akkor is fontos lesz, hogyha esetleg az InSight-nak nem sikerül a leszállás.

2001 Mars Odyssey

A NASA leghosszabb életű űreszköze szintén közvetíteni fogja az InSight adatait, miután landolt. Az Odyssey az ereszkedés egészét rögzíti és továbbítja, illetve még néhány képet is csatolni fog. Arról is várhatók információk általa, hogy sikeres volt-e az InSight túléléséhez elengedhetetlen napelemek üzembe helyezése. Ezeknek az adatoknak a beérkezése magyar idő szerint hajnali fél 3 (EST 8:30 pm) körülig várható.

Az Odyssey továbbá az InSight felszíni működése során gyűjtött adatainak közvetítésében is részt fog majd venni, hasonlóan, mint az MRO, a NASA Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), valamint az ESA Trace Gas Orbiter keringőegysége is. Kis túlzással: ami él és mozog a Mars körül, segíteni fogja a hétfőn érkező társát.

Az InSight leszállásának aktuális státuszát itt lehet figyelemmel kísérni.

 

InSight's Entry - Descent and Landing

 

A borítóképen művészi elképzelés látható az EDL fázisról (NASA/JPL-Caltech).
Forrás: NASA, Csillagászat.hu

 

 

További hasonló témájú videók