„A nagy lépés” • MEGHÍVÓ

ÁRKOSSY ISTVÁN festőművész munkáiból nyílik kiállítás Pozsonyban, amely a szeptember 5-i, 17 órakor kezdődő megnyitót követően október 4-ig látogatható a Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova ul. 1).

 

Árkossy István 1943-ban született Kolozsváron. 1966-ban diplomázott a helyi Képzőművészeti Egyetem grafikai szakán, majd 1967-től húsz esztendőn keresztül a kolozsvári Utunk című irodalmi-művészeti hetilap grafikai szerkesztője volt. Az évek során folyamatosan jelentek meg rajzai a hazai lapokban és folyóiratokban; a világ- és a magyar irodalom jeles képviselői számára számos könyvborítót készített, sok kötetet illusztrált. Erdélyi sajtókiadványok arculatát formálta. 1982-ben, szülővárosában megrendezett gyűjteményes kiállítása óta a festészet jelentős szerepet játszik munkásságában. 1987-ben családjával Budapestre költözött. Szabadfoglalkozású művész. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, valamint a Magyar Grafikusművészek Szövetségének tagja.

A kiállítás a festőművész-grafikus legfrissebb munkáiból nyújt válogatást az érdeklődők számára. A tárlat anyaga, amely nemrég a magyar fővárosban és Erdélyben, Kolozsváron is közönség elé került, a művész jellegzetes stílusú, a realitás és a szürrealitás határait érintő, filozofikus tartalmakat sejtető látásmódjába enged betekintést. Egyéni hangvételű színvilág, hangsúlyozott vonalkultúra és változatos formarendszerek jellemzik a magas technikai szinten kivitelezett műveket.

„…Egy teljes, újragondolt, mélyen elvont univerzum tárul fel képein, rajzain és rézkarcain egyaránt; a kozmikus szemlélet az univerzális érdeklődésből fakadó élménykomplexummal társul…”  

 

 

Videó: ErdelyiFigyelo

Árkossy István születésnapi kiállítása a Bánffy-palotában Fotó: ROHONYI D. IVÁN
Árkossy István születésnapi kiállítása a Bánffy-palotában • Fotó: ROHONYI D. IVÁN • Szabadság.ro

 

Cikk:

Árkossy István születésnapi kiállítása a Bánffy-palotában

 

 

További hasonló témájú videók