Kincskeresők XIII. • A farnadi hősök

A Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája • Chládek Tamás (Farnad): A farnadi hősök. Felkészítő tanár: Kaszmán-Saróka Liliána.

Hol nyugszunk, nem tudja barát, feleség, gyerek.
                                                              Elszórt
Testünk nyomtalanul nyelte magába a föld.
Szívetek őrizzen: milliók eleven milliókat.
Áldozatunk nem a gaz jogcíme. Jóra parancs.

Keresztury Dezső: Sírvers

 

 

Megjegyzés: 
A Don kanyarnál odaveszett vagy fogságba esett szerencsétlen magyar katonák sajnos nem nevezhetők hősöknek, inkább voltak áldozatok, ha tetszik: mártírok. Egy olyan rendszer áldozatai, amely mindent a Nagy-Magyarország illúziójának rendelt alá, és ezért nem sajnálta polgárai százezreit feláldozni. 

Ajánlott irodalom: 

Nemeskürty István: Requiem egy hadseregért

 
Bevezető a 2. magyar hadsereg a Donnál c. film krónikájához:
 

https://www.youtube.com/watch?v=rl6ozhgsvIQ

 

Először hősök voltak, aztán áldozatok (Mi történt a II. magyar hadsereg eltűntjeivel?) – videó

GEORGE EISEN-STARK TAMÁS: Az 1941-es galíciai deportálás és a kamenyec-podolszkiji tömegmészárlás: a magyar holokauszt első fejezete

________________

A rendezvényt 2017. november 8–9-én, Dunaszerdahelyen tartották az Építészeti Szakközépiskolában. A konferencia célja: a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő pályamunka készítése tetszés szerint választható témakörben (kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet vagy további tetszés szerint választható témakörökben).

A zsűri elnöke Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE emeritus professzor asszonya volt, további tagok Szántó Judit, a MATEHETSZ igazgatója, Török Beatrix szakelőadó, továbbá Pék László, a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanácsalelnöke, H. Csukás Györgyi és Bíró Friderika, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusai voltak. 2017-ben már tizenharmadik alkalommal rendezte meg az SZMPSZ Galántai Regionális Pedagógiai Központ Tehetségpontja és a MENTOR Felvidéki Tehetségsegítő Tanács.

 

Kincskeresők 2017 - A farnadi hősök
Kincskeresők 2017 – A farnadi hősök

További hasonló témájú videók