Elhunyt Eduard Uszpenszkij

80 éves korában elhunyt a világszerte ismert szovjet-orosz gyermekíró, Eduard Uszpenszkij. Hőseit, Genát és Cseburaskát a nézők milliói zárták szívükbe. 

Eduard Uszpenszkij 1937-ben született. A repülőmérnöki diploma megszerzése után szakmája mellett, a szabadidejében kezdett írni gyermekek számára. Meséiből több mint 60 rajzfilm készült. Dolgozott a rádióban, zsűrielnökként; felnőtteknek szóló költeményei és színművei is ismertek.

 

 

KISÖREG • Melyik ​gyerek nem ábrándozik néha arról, hogy elbujdosik barátaival, és a felnőttektől független életet él? Az ötéves Fjodor, aki korát meghazudtoló önállóságával érdemelte ki a „Kisöreg” megszólítást, világgá megy. Azért, hogy ne kelljen elválnia pajtásától, az otthonukból elkergetett macskától. A kandúr egyébként a Tengerész névre hallgat, és attól fogva kóbor macska, hogy ráébredt: régi gazdájával nem egyezik a természetük… Ő ugyanis amolyan kolbászkínálós embereket szereti, ezzel szemben a gazdasszony kifejezetten nehéz természetű volt: inkább seprűhajigálós… És nemcsak a természete, még a seprűje is nehéz… A két baráthoz újabbak csatlakoznak, s együtt gazdálkodnak egy elhagyott falusi házban: a lágyszívű vadászkutya, a csóka, aki megtanul „postásul” beszélni, és Cirmos, a tehén. Közös kalandjaik persze nem tartanak örökké, csak a tél beálltáig. 
A szovjet író – akit a Krokodil klub című, hasonlóan mulatságos könyv szerzőjeként ismerhettünk meg – kacagtató meseregénye G. Lányi Márta fordításában biztosan kedves olvasmánya lesz a gyerekeknek. G. Kalinovszkij tréfás rajzai kidomborítják a történet bővérű humorát, csipkelődő iróniáját.

 

 

 

KROKODIL KLUB • „Fiatal krokodil, csupán ötvenéves, barátokat keres. Nagylepény utca 15. I. épület. Kérem három és félszer csöngetni.” Alig jelent meg a hirdetés a házak falain máris nagy feltűnést keltett. Először egy méltatlankodó kislány jelentkezett, s kifogásolta a szöveget, de kiderült, hogy a krokodilok nagyon sokáig élnek, s így az ötéves krokodil valóban fiatal. Ezzel már el is kezdődött a történet…”

 

 

GARANCIÁLIS GARABONCIÁSOK • Hogy kik a garabonciások? Mesebeli vándorok – sokszor diákok –, akik varázserejükkel különös, furfangos tettekre képesek. Aki elolvassa ezt a könyvet, később majd nem egy nagyszerű magyar versben, verses mesében is találkozik velük.
Ennek a meseregénynek garanciális garabonciásai modern korunk ördögien ügyes, apró mesteremberkéi, akik az emberi szem számára láthatatlanul a rádió és a mosógép, az óra és a hűtőszekrény mélyén rejtőzködve javítgatják, szerelgetik a masinákat. Természetesen úgy, hogy munkájukkal a jótállási – vagyis a garanciális – időn belül elkészüljenek.
Ezek a józan garabonciások csaknem háborúságba keverednek az ostoba egerekkel, mert azok nem akarják megérteni, hogy a vitás kérdéseket nem verekedéssel, hanem szép szóval, furfangos okossággal kell megoldani.
A mulattató, szatirikus hangvételű meseregényt Feleki Ingrid tolmácsolta csillogó humorral, és Réber László illusztrálta csupa ötlet, vidám rajzokkal.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=UJ4xijUSb-c

 

Cseburaska Eduard Uszpenszkij orosz író Krokodil Gena és barátai c. könyvének (1966) és az ennek alapján készült bábfilmeknek az egyik főhőse. A film 1969-ben készült, és Roman Abelevics Kacsanov rendezte.

A könyv motívumai alapján – Kacsanov rendezésében – összesen négy rövidfilm készült a Szovjetunióban:

  • Krokodil Gena (1969)
  • Cseburaska (1971)
  • Sapokljak (1974)
  • Cseburaska iskolába megy (1983)

Cseburaska volt az orosz olimpiai csapat talizmánja a 2004-es és 2008-as nyári, valamint a 2006-os és 2010-es téli játékokon.