Bolygófaló csillag?

Viszonylag közeli csillagot figyeltek meg az amerikai űrkutatási hivatal kutatói, akik az égitest változásaiból arra következtettek, hogy az felfalta egy vagy több kisebb bolygóját.

A Bika csillagkép RW Aur A jelű csillaga 450 fényévnyire van a Földtől, és a csillagászok évtizedek óta kísérik figyelemmel a fiatal, tízmillió éves csillagot. Tavaly észrevették, hogy különös képet mutat. A Chandra röntgencsillagászati műhold 30-szoros vastartalom-emelkedést és a fény jelentős fakulását tapasztalta.

Hans Moritz Günther, a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatója sosem látott még olyat, hogy egy csillagon ekkorát változott volna a vas mennyisége. A tudós szerint ennek egyszerű magyarázata lehet: a csillag éppen bolygóját, vagy minibolygóit falja fel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dgJGztr4K-c

 

Két lehetséges magyarázatot vizsgált meg, a bolygófelfalást találta jobbnak. „Számítógépes modellek alapján elképzelhető, de még senki sem látott ilyet” – mutatott rá.

Az Astronomical Journal című szaklap aktuális számában megjelent tanulmánnyal kapcsolatban más tudósok kételyeket fogalmaztak meg. „Lehet, hogy izgalmas felfedezés történt, ám a bizonyítása körülményes és nem döntő” – mondta Avi Loeb a Harvard Egyetemről.

A Carnegie Tudományos Intézet exobolygókkal foglalkozó tudósa, Alan Boss szerint a magyarázat spekulatív…

 

Via HVG.hu; videó forrása: Space Videos