Szokolay Ottó emlékére

Életének 81. évében, május 27-én elhunyt Szokolay Ottó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, az egyik legfoglalkoztatottabb szinkronszínész.

Szokolay Ottó 1937. november 23-án született Kispesten. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, majd 1963-ig a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1963-ban behívták tartalékos katonának, utána egy évre a Miskolci Nemzeti Színházba szerződött, majd Várkony Zoltán a Vígszínházba szerződtette. Szokolay Ottó 1965-től a Nemzeti Színház tagja volt.

Drámai karakterszerepekben nyújt emlékezetes alakításokat. Színházi szerepei mellett számos játékfilmben játszott, szinkronszínészként is ismert, ő volt az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész, hangját számos mozi- és tévéfilmhez, sorozathoz adta.

Olyan régi nagy klasszikusokban is szinkronizált mint a Bűvölet, A chateauvalloni polgárok, a Twin Peaks, az Álomhajó vagy a Marimar. Ő szólaltatta meg több ízben is James Cromwellt, James Rebhornt, és hallhattuk többek között a Harry Potter-filmekben Jim Broadbent magyar orgánumaként is, valamint ő volt 2017-ig az NCIS egyik népszerű karakterének, a kórboncnok Doki hangja is.

Munkásságát Rajz János-díjjal (1976), Jászai Mari-díjjal (1984), a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998) kitüntetéssel és érdemes művész (2014) címmel ismerték el.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0pHD7Bk_wSk

A Hots Hírek összeállítása.

 

Embervadász, 1986
Magyar hangok: William Petersen, Sörös Sándor, Dennis Farina, Szokolay Ottó

 

https://www.youtube.com/watch?v=ij5Gws5lhb4

 

A rendőrség csak áll és néz

Pannónia Filmstúdió 1975.
Enrico Maria Salerno – Latinovits Zoltán, Jean Sorel – Szokolay Ottó

Szokolay Ottó
Szokolay Ottó Fotó: MTI, Zih Zsolt