Célba ért a Hayabusa-2 űrszonda

Három és fél éves utazás után tegnap célhoz ért a Hayabusa-2 (Sólyom) űrszonda, és a terveknek megfelelően 20 km távolságban nullára csökkentette sebességét a Ryugu kisbolygóhoz képest. 

A jeles alkalomból a Japán Űrügynökség (JAXA) közzétett egy ábrát, amelyen a Ryugu a Hayabusa célpontjával, az Itokawa kisbolygóval szerepel egy képen. A fotókra pillantva azonnal feltűnik, hogy bár formájuk jelentősen, méretük pedig kisebb mértékben különbözik, a két égitest felszíne mennyire hasonló: kisebb-nagyobb sziklák mindenhol. Persze azért van egy-egy fontos különbség is, ami csak az egyik égitestre jellemző: míg az Itokawán sziklamentes portengereket is találunk, a Ryugun néhány ősi kráter körvonala is feltűnik. A következő egy hónapban tesztek és megfigyelések következnek, ha pedig minden rendben van, július végén 5 km-re csökkentik a szonda távolságát a kisbolygótól.

A Hayabusa-2 2020-ra anyagmintával térhet vissza a Földre.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JClgfcS6r6c

https://www.youtube.com/watch?v=RhOSc_4-_Zo

 

Az Itokawa és a Ryugu méretarányos összehasonlító ábráján hasonlóságok és különbségek is fellelhetők a két földközeli kisbolygó között (JAXA).

 

A most ismert tervek szerint a Hayabusa-2 programja a következő:

2018. június 21-július 5.: A Hayabusa-2 megérkezik a Ryugu-hoz, és mintegy 20 kilométerre közelíti meg azt.

2018. július vége: Az űrszonda a kisbolygó felszínétől 5 kilométeres magasságig ereszkedik, és megkezdi az alacsony pályáról történő megfigyeléseket.

2018. augusztus: A szonda 1 kilométeres magasságba ereszkedik azért, hogy közeli pályáról feltérképezze a kisbolygó gravitációs terét, aminek pontos ismerete alapvetően fontos a tervezett leszálláshoz és talajmintavételhez.

2018. szeptember-október: Az első talajt-érintési kísérlet tervezett időszaka. Ennek során a Hayaybusa-2 a felszínre bocsát két MINERVA-II típusú kisbolygó-járót (egyenként fél kilogramm tömegűek), valamint az európai készítésű 10 kg tömegű MASCOT landert (felszíni leszállóegységet).

2018. november-december: A Földről nézve a Ryugu és a Hayabusa-2 együttállásban van a Nappal, ekkor a rádiókapcsolat lehetetlenné válik.

 

Mozgalmasnak ígérkezik a nyár a földközeli kisbolygók vizsgálatában, mert a Hayabusa-2 szondán kívül a NASA OSIRIS-REx űrszondája is eléri a célpontját, a Bennu kisbolygót.

 

Forrás: Csillagászat.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Hayabusa-2: viszlát 2020-ban!