Abaújvár a XI. században

A történelmi animációs filmekkel és 3D rekonstrukciókkal foglalkozó Pazirik elkészítette Magyarország egyik legrégebbi erődítményének, a ma a szlovák határ mentén fekvő Abaújvár egykori földvárának virtuális rekonstrukcióját is.

A videón megelevenedik az ország egyik legrégibb vára. A Hernád partján fekvő Abaújvár a XI-XIV. században, vagyis az Árpád-korban élte virágkorát, ekkor ispánsági központ is volt. Az itt található dombra épült földvár átmérője 235-245 méter, területe 3,9 hektár, a sánc belső magassága 3,5-4 méter volt. A várat a keleti oldalon árok is védte, ami az idők során feltöltődött. A fa-föld építésű vár sánca egy római kori (I-IV. század) település maradványaira épült, az ásatásokon előkerült leletekből a vár építési ideje a XI. század első felére tehető. A Képes Krónika szerint a várat Aba Sámuel építette. A Pazririk a visegrádi Várak, lovagok, királyok című kiállításra készítette el a XI. századi település virtuális rekonstrukcióját Buzás Gergely szakmai felügyelete alatt.

 

 
 Abaújvár
 
 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/05/abaujvar-a-xi-szazadban/trackback/

Most itt van: Home // VIDEÓK // Abaújvár a XI. században

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma