Ma este adják át a „Slnko v sieti” filmdíjat

Ma este adják át a szlovák filmakadémia elismeréseit, a Slnko v sieti (Nap a hálóban) filmdíjat. A legnagyobb esélyes Peter Bebjak Čiara (Vonal) című bűnügyi drámája, melyet összesen 13 kategóriában jelöltek a szlovák nemzeti filmdíjra. A díjátadót követő héten szlovák filmhét kezdődik Pozsonyban és néhány vidéki városban, köztük Kassán és Nyitrán.

Čiara (Vonal)
Szereplők: Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Milan Mikulčík, Eugen Libezniuk, Andrej Hryc, Stanislav Boklan, Kristína Kanátová, Rimma Zjubina, Filip Kaňkovský, Vanesa Antovská, Veronika Strapková

https://www.youtube.com/watch?v=GzlqHmrkfvk

 

____________________

A legjobb film díjára esélyes még Iveta Grófová Piata loď (Ötödik hajó) című családi drámája, amelyet tíz kategóriában jelöltek, valamint Tereza Nvotová Špina (Mocsok) című lélektani drámája, amely hat kategóriában szerezheti meg a díjat.

A legjobb női mellékszereplők mezőnyében Petra Fornayová (Nina), Kristína Kanátová (Vonal) és Anna Šišková (Mocsok) mellett Bárdos Judit is esélyes a díjra, őt Kristóf György tavaly Cannes-t megjárt Out című filmjében nyújtott alakításáért jelölték. Terhes Sándor ugyancsak az Outban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját kaphatja meg – ebben a kategóriában Tomáš Maštalírt (Vonal) és Pavel Novýt (Baba z ľadu/Asszony a jég hátán) jelölték még.

 

A Nap a hálóban díjak átadását a Szlovák Televízió egyes csatornája pénteken este 20.30-tól egyenes adásban közvetíti.

A nemzeti filmdíj átadójára kötve negyedik alkalommal rendezik meg a Szlovák filmhetet, amelyen az elmúlt éves termés legjavát, azokat a mozgóképes alkotásokat vetítik, amelyeket jelöltek a filmakadémia elismerésére. Idén – újdonságként – előbb tarják meg a díjátadót, remélve, hogy az esemény felkelti a közvélemény érdeklődését a díjazott és a jelölt filmek iránt, és a közönség nagyobb számban vált jegyet rájuk a moziban. Az egyhetes, április 9-től 15-ig tartó szemle programjában 39 mozgókép szerepel, ebből 22 a játék-, 12 a dokumentum- és 5 az animációs film.

(Szöveg forrása: Tallósi Béla, Új Szó Online. Teljes szöveg ITT!)

 

További hasonló témájú videók