Indul a Febiofest 2018 • AJÁNLÓ

A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan Szlovákia nagyobb városai is számos járulékos rendezvénnyel várják a filmbarátokat (lásd a PROGRAMot).

________

Best of…

Michal Hvorecký ajánlja a Febiofesten a Monty Python társulat tagjának, Terry Gilliamnak az 1985-ben készült Brazil című filmjétA forgatókönyvet a rendező Terry Gilliam, Charles McKeown és Tom Stoppard írta.

Címét a filmben többször visszatérő, a film végén a főszereplő által is dúdolt dalról kapta, melynek címe „Aquarela do Brasil”, nemzetközileg ismert címén Brazil, Ary Barroso 1939-es szerzeménye, a világ egyik legtöbbször feldolgozott dala.

A történet „valahol a XX. században” játszódik, egy a modern technikát az 1920-as évek külsőségeivel vegyítő retro-futurista cyberpunk világban, ahol a disztópia egy tervszerűen felépült, gépekkel zsúfolt, ízlésvezérelt nagyvárosi rémálom formájában jelenik meg. A mindennapi élet legtöbb metszetét a kávéfőzéstől és pirítóskészítéstől az ajtónyitásig automatizált folyamatok irányítják, a rendszeren azonban elhatalmasodott a szakszerűtlenség és a rengeteg műszaki hiba.

Ebben a világban semmi nem az, aminek látszik. Ami egyáltalán elromolhat az el is romlik. A luxusétteremben ugyanazt a műételt szolgálják fel különféle hangzatos neveken, a tévében nyílt manipuláció folyik. A gazdagok, többek között Sam édesanyja és annak barátnője a legbizarrabb plasztikai műtéteknek vetik alá magukat a fiatalosabb külső látszatáért. A gazdagságtól néhány lépésnyire a legmélyebb lepusztultság.

Az állam biztonságáról a mindenkit megfigyelő, mindenható Tájékoztatási Minisztérium, annak temérdek arctalan hivatalnoka, a szélsőséges mértékű bürokrácia és a könyörtelen rendőrség gondoskodik. Bárkit a legkisebb gyanú esetén a legbrutálisabb módszerekkel elfoghatnak és gépi módszerekkel kínvallathatnak. Noha erre is vonatkoznak bizonyos biztonsági szabályok, ebbe a vallatott akár bele is halhat, vagy beleőrülhet. Az eljárás teljes költségét a letartóztatottnak kell fizetnie, ehhez mindjárt az eljárás kezdetekor kedvező kamatozású jelzáloghitelt is felajánlanak számára.

Karácsony előtt állunk, az állam rendjét és nyugalmát titokzatos, terroristának mondott robbantások zavarják meg, sorozatosak a letartóztatások és vallatások. Lehet, hogy valóban terroristák robbantanak, de valószínűbb, hogy állami provokáció, célja a lakosság körében a félelem fenntartása és a rendszerellenesekkel való leszámolás…

Egy túlbürokratizált, elszürkült, elferdült jövőben egy hétköznapi, szomorkás aktakukac megpróbál kijavítani egy adminisztrációs hibát. Ezzel azonban az események olyan láncreakcióját indítja be, mely miatt egy csapásra a rendszer ellenségévé válik, miközben ő csak egy kis szépségre, jóságra vágyna. Nincs más választása, meg kell vívnia a szürreális világ szürreális törvényeivel.

 
 

Febiofest 2018

 

További hasonló témájú videók