A hegymászó tanfolyamot végzett természettudós a világ számos pontján megfordult kamerájával. Magyarok az Antarktiszon, Jöjj és nézd a Kilimandzsárót, Magyar búvárok kubai vizeken című filmjeiben számos csodálatos tájat mutatott be, azonban a legismertebb munkája a Másfél millió lépés Magyarországon című országjáró túrasorozata.

1979-ben néhány kísérőtársával együtt gyalogszerrel indult el, hogy felfedezze Magyarország természeti adottságait és kulturális értékeit. Rockenbauer Pál a következő szavakkal népszerűsítette a természetjárást: „… a mi tízfőnyi csapatunk fizikai értelemben egyáltalán nem állt különleges emberekből. Voltak köztünk régi »szervezett« turisták, és voltak olyanok, akik soha semmilyen természetjáró egyesületnek nem voltak tagjai. Tehát amit mi tízen megcsináltunk, azt – bízvást állíthatjuk – bárki megteheti.”

Az országos kéktúra jegyében a kis csapat bebarangolta a Zemplént, a Bükköt, a Mátrát, a Cserhátot, a Pilist, a Gerecsét, a Vértest, a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, valamint az Alpokalját.

Ennek a sorozatnak a szerves részét képezi a néhány évvel később forgatott És még egymillió lépés Magyarországon című, Dél-Dunántúlt bemutató film, amelynek vetítését Rockenbauer Pál már nem élhette meg. Rockenbauer Pált saját kívánságára a Mecsek lábánál, a zengővárkonyi szelíd-gesztenyésben helyezték végső nyugalomra.  (Forrás: NatGeo)