Színház és hatalom • AJÁNLÓ

Hol tart és mitől tart most a magyar színház határon innen és túl? Milyen mértékben befolyásolja a színházi bátorságot a politika, s miként működik az öncenzúra? A beszélgetés után jazz egyenesen Gútáról: Farkas Attila (zongora) és Lázók Márió (bőgő). A belépés ingyenes. 

2017. december 15., 18 óra • Művészeti Alapiskola, Dunaszerdahely, Smetana liget 6.

Vendégük: Czajlik József rendező, a kassai Thália Színház igazgatója és Schilling Árpád rendező

Moderátor: Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház dramaturgja

„A mai magyar színház gyáva. Gyáva, és ennek oka nem csupán a szubvenciók szűkös és föltételes mivoltában keresendő. Általában nem szeret kockáztatni. Félti a bőrét a néző dühétől, a kritikától, a szomszéd színháztól, a minisztertől, az időjárástól, nagyjából mindentől” – írta Térey János Kovalik Balázs laudációjában. Sokan, sokféleképpen reagáltak, értelmezték ezt a kijelentését. Tiltakoztak, egyetértettek, s azóta eltelt egy újabb évtized. Hol tart és mitől tart most a magyar színház, határon innen és túl? Milyen mértékben befolyásolja a színházi bátorságot a politika, s milyen eszközökkel történik a színház hatáskörének fékezése? Vagy talán újra az öncenzúra az, ami határt szab a szellem szabadságának? Esetleg a színházi piacgazdaság az, ami eltorzítja az alkotói szándékot?
Van-e egészséges középút, vagy a méricskélés egyenes út az önfeladáshoz? A színházi erkölcs még létező fogalom egy erkölcstelen világban? Vagy ahogy az elmúlt hónapok színházi botrányai után emlegetik: „ez a szakma már csak ilyen”. Milyen most a magyar színházi szakma – s hol húzódnak az alkotói, rendezői kompetenciák, hol kezdődik a manipuláció és színész, alkotó kiszolgáltatottságának kihasználása? Ezekre a kérdésekre keressük a választ december 15-én Schilling Árpád és Czajlik József rendezőkkel.

További hasonló témájú videók