Ha valaki kihúzná a dugót a Mariana-árok mélyén…

Egy Vinnytsia nevű Reddit felhasználó érdekes bejegyzést tett közzé a napokban.  Többek között ezt írja: „Néhány évvel ezelőtt megvettem Randall Munroe „Mi lenne ha…” című könyvét, ez tartalmazott egy térképet, amely bemutatja, mi maradna a világ óceánjaitól, ha kihúznánk egy 10 m átmérőjű dugót a Mariana-árok fenekén. Úgy döntöttem, hogy ehhez egy matematikai modellt készítek (valószínűleg hasonlót ahhoz, amit ő is készített, mivel a végeredmény nagyon hasonló), ami lehetővé teszi, hogy animáljam a folyamatot.”

A föld alakjához az ETOPO1 globális relief modelljét használta, melyben a pixelméret körülbelül 1,8 km. Ez egy kb. 233 megapixel méretű fényképnek felel meg, és magában foglalja a Föld felszínének magasságát és a víz szintjét is (vagyis az óceánok kiterjedését). Ezen kívül felhasználta a „Természetes földi óceánok és tavak + víztározók” adatkészleteit is. Az adatok nagy részét egyesítette vagy átalakította vektorról raszteresre különböző GDAL eszközök segítségével, amelyek szkriptjei itt láthatók.

Az idő kiszámításához használt matematika a Bernoulli összenyomhatatlan közeg áramlására vonatkozó áramlási egyenlet egyszerűsített változatán alapul. Az itt látható modellben minden képkocka 10 m csökkenést jelent az óceán szintjében.

A lapos Föld hívők számára magyarázatot is hozzáfűzött…

  • A megmaradt óceánok nem feltétlenül mélyebbek a Csendes-óceánnál, csak a létrejövő szárazföld elállja a lefolyást útját…
  • Számos tó valószínűleg ott marad ahol van, mivel a folyókból és a közvetlen csapadékból táplálkozik.
  • A kontinensek elmozdulnak, de nem túlságosan mert az időszak rövid.
  • A dugó a modellben 10 m átmérőjű (méter, az amerikaiak számára).
  • Nem, igazából nincs ott a dugó…
Pulling the Plug on the Marianas Trench
Pulling the Plug on the Marianas Trench

További hasonló témájú videók