Ki volt Gertude Jekyll?

Gertrude Jekyll (1843–1932) brit kertészeti szakértő, kerttervező, művész, író több mint 400 kertet hozott létre az Egyesült Királyságban, Európában és az Egyesült Államokban, és több mint 1000 cikket írt olyan magazinok számára, mint Country Life (Vidéki Élet) és William Robinson által kiadott The Garden (A kert). Jekyll meghatározó személy volt az angol és az amerikai kertészet rajongói számára – megváltoztatta az angolok véleményét a kertről és ez máig hatással van a romantikus kertészkedés rajongóira.

Londonban született, Edward Joseph Hill Jekyll kapitány ötödik gyermekeként, édesanyja Julia Hammersley. Fiatalabb testvére Walter Jekyll (anglikán pap a Worcester-katedrálisban, később máltai káptalan) Robert Louis Stevenson barátja volt, aki híres regényéhez (dr. Jekyll és Mr Hyde) a család nevét kölcsönzte. 1848-ban családja elhagyta Londont és a Surrey-i Bramley Házba költözött, itt élt nagykorúságáig.

A kor szokásaival ellentétben igen jól iskolázott és sokat utazott  hölgy volt. Tanulmányai a képzőművészet területére terjedtek ki, például a festészetre is. Ennek köszönhetően amikor úgy döntött, hogy a 2 dimenziós festővásznat a 3 dimenziós kertre cseréli (vagy legalábbis ott is kipróbálja magát), olyan színeket és harmóniákat alkotott a növénytársításokkal és az első látásra ellentmondónak tűnő rendezettségével, hogy az szerintem még mindig hatással van minden kert és virágszerető emberre.
Megtanította festővászonként láttatni a virágágyásokat, és a virágokat egy – egy színfoltként a festő palettáján. Ez a színtársítás pedig olyan hatással van az érzékekre, amit nehezen lehet szóban kifejezni, inkább csak a régi emlékek és a gyermeki képzeletünk útjai tudnák nevén nevezni egy ilyen kertet. Szinte impresszionista festő módjára akarta velünk érzékeltetni a kert színeit, a formáit és az élményeket, amelyekkel minden percben meglephetnek minket.
Ha még nem láttátok a kertjéről készült képeket, akkor azért, ha pedig ismeritek, akkor pedig azért érdemes egy sétát tenni ebben a tökéletes és harmonikus ágyásokkal tarkított kertben ITT.
 
 

„A kert nagyszerű tanár. Türelemre és körültekintő éberségre tanít, szorgalomra és takarékosságra nevel, de amit legfőképp belénk olt: az a teljes bizalom.” 

 
Születésének 174. évfordulója alkalmából ma a Google is rá emlékezik:
 

https://www.youtube.com/watch?v=kvDPMwNBQTc

Kertjei a nyilvánosság számára mindig nyitva állnak…

Rózsafajtát is elneveztek róla.

 

 

További hasonló témájú videók