A Che-jelenség

Ernesto Rafael Guevara de la Serna 1928. június 14-én született Argentínában. Ernesto Guevara Lynch és Celia de la Serna öt gyermeke közül a legidősebb volt. A kis Ernesto születésének időpontján kívül, helye és körülményei is ellentmondásosak, ahogy egész élete is.

A bolíviai hadsereg és a CIA 50 éve ütött rajta Ernesto Che Guevarán. Guevara ott volt a kubai kommunista hatalomátvételnél, és Fidel Castro legközelebbi bizalmasa volt, de nem érte be a miniszteri bársonyszékkel. Élete végéig támogatta a sztálinizmust, és tevékenyen részt vett a szocialista forradalom exportjában. 

https://youtu.be/-ekfej_kmHQ

Legendává válása szinte halálának pillanatában megkezdődött. Világszerte tüntetéseket tartottak tiltakozásul meggyilkolása ellen.  Nem volt akkora befolyása a történelemre, mint a szovjet pártfőtitkároknak, de olyan rocksztárszerű ikonja lett a baloldaliságnak, mint rajta kívül senki. Még ma, 50 évvel a halála után is kultikus figura; sőt, mostanra lett igazán az. Versek, dalok születtek életéről és haláláról. Pablo Neruda és Csoóri Sándor is megemlékezett róla egy versbenJean-Paul Sartre „korunk legteljesebb emberi lényének” nevezte őt. Alberto Korda kubai fényképész híres képének „grafikásított” változata a teáscsészéktől a pólókig szinte minden felületen megtalálható, korunknak talán világszerte legismertebb ikonjai közé tartozik.

Egy kubai dokumentumfilm, magyar felirattal: