Alsó-Garam menti népviselet • kiállítás Galántán

A szeptember 29-én nyíló kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az Alsó-Garam menti „Csilejkárok” férfi, női és gyermekviseletének fejlődésével és sokszínűségével a bemutatott teljes népviseletek, népviseleti darabok 

és korabeli fényképek segítségével.

A kiállítás megtekinthető a Galántai Honismereti Múzeum épületében (Galánta, Fő u. 976/8) 2017. szeptember 29-től november 30-ig; keddtől péntekig naponta 9,00–17,00 óráig és szombaton 13,00–17,00 óráig. 

 

A Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében a megalakulásának 90. évfordulóját ünneplő Lévai Barsi Múzeum mutatkozik be az Alsó-Garam menti népviseletet ismertető (ČILEJKÁRSKY ĽUDOVÝ ODEV) kiállításával.
A „Csilejkár” kistérség a hagyományos népi kultúra szemszögéből a Bars legjellegzetesebb részét képezi.

A hajdani Bars megye történelmi magvában, a Lévai járás északi területén található. A következő falvak tartoznak hozzá: Tlmače (Tolmács), Veľké Kozmálovce (Nagykoszmály), Starý Tekov (Óbars), Hronské Kľačany (Garamkelecsény), Podlužany (Dobóberekalja), Hronské Kosihy (Garamkeszi), Nová Dedina (Újfalu) – eredetileg három önálló falu volt Garamújfalu, Solymos, Apátfalva), Čajkov (Csejkő) és Rybník (Garamszőlős). Az itteni római katolikus lakosság a többi faluktól főleg a nyelvjárásban, gondolkodásmódban és viseletben különbözik.

A „csilejkár“ kistérség népviselete jelentősen eltért a környező szomszédos falvakétól. A férfiak viseletüket a két világháború közti időszakban elhagyták, áttértek a városi viseletre. A női hagyományos viselet összehasonlítva az előző korban viseletével, teljesen más formát öltött. Megváltozott az alapanyaga, szabása és díszítése is. A múltban viselt túlnyomóan fekete színt felváltották a vásárolt színes virágos anyagok, amelyekből a mindennapi ruházatukat is varrták. Ezeket az anyagokat az asszonyok abból a pénzből vásárolták, amelyet a közeli városok piacán eladott portékáért kaptak. A női viselet anyagával és igényes díszítésével ebben az időszakban a térség lakosságának tehetőségét és gazdagságát fejezte ki. 

A második világháború után megváltoztak a lakáskultúra, az étkezési szokások és az öltözködési formák. Azok az asszonyok, akik ugyan az iparban dolgoztak, de falun laktak, hűek maradtak a népviseletükhöz. Ha azonban az asszony elhagyta faluját, vagy a városban dolgozott hivatalnokként, levetette viseletét. Manapság a népviseletet az idősebb generáció hordja hétköznap és ünnepnapokon egyaránt.

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek az Alsó-Garam menti „Csilejkárok” férfi, női és gyermekviseletének fejlődésével és sokszínűségével a bemutatott teljes népviseletek, népviseleti darabok és korabeli fényképek segítségével. A kiállítás megtekinthető a Galántai Honismereti Múzeum épületében (Galánta, Fő u. 976/8) 2017. szeptember 29-től november 30-ig keddtől péntekig naponta 9,00-17,00 óráig és szombaton 13,00-17,00 óráig. Örömmel fogadjuk a tisztelt látogatóinkat!

Írta: PhDr. Danter Izabella néprajzkutató

További hasonló témájú videók